Τέσσερις νέες αμερικανικές βάσεις στο Αιγαίο

Σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή των αντιπροσώπων από την ομάδα ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο ενισχύει την αμοιβαία αμυντική συνεργασία του 2021

Την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε ακόμα τέσσερα σημεία της χώρας μας, περιλαμβανομένων ελληνικών νησιών, τώρα αλλά και στο μέλλον προβλέπει σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έρχεται να ενισχύσει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, που είχε συναφθεί το 2021.

Το νομοσχέδιο, που προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στην Τουρκία, καθώς προβλέπει την ενίσχυση των σχέσεων ασφαλείας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, κατατέθηκε από τα ηγετικά στελέχη της Ομάδας Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο, τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Η νέα διακομματική πρωτοβουλία, υπό τον τίτλο «Νόμος για την καταγραφή της συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», έχει στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εκάστοτε Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα πρέπει να καταθέτει στο Κογκρέσο έκθεση, η οποία θα καταγράφει και θα αναλύει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα περιλαμβάνεται και αναλυτική παρουσίαση των δικαιωμάτων που παραχωρούνται στις ΗΠΑ μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Τη νομοθετική πρόταση συνυπέγραψαν οι βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι οποίοι τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, πολλώ δε μάλλον στη σημερινή διεθνή συγκυρία.

«Η όξυνση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει το Πεντάγωνο σε αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ στρατηγικά σημεία, όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας, παίζουν πλέον κομβικό ρόλο στην προβολή ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τη Μέση Ανατολή. Οι δύο αυτές βάσεις έχουν αποδειχθεί καθοριστικές για την εφοδιαστική υποστήριξη της Ουκρανίας» ανέφερε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα η Γκρέις Μενγκ.

Προτεραιότητα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μενγκ, η οποία είχε καταθέσει παλαιότερα παρόμοια πρόταση ως τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, δήλωσε ότι η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ήταν εξαρχής προτεραιότητά της στο Κογκρέσο. Τόνισε ότι η νομοθεσία αυτή ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στα δύο έθνη, υποστηρίζει την ισχυρή αμυντική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας και συμβάλλει στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την προστασία των συμμάχων και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Ο Γκας Μπιλιράκης σημείωσε ότι η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, καθώς η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλει στην αποτροπή κακόβουλων ενεργειών και ενισχύει τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ.

Η Ντίνα Τάιτους υπογράμμισε ότι η ασφάλεια που παρέχει η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών δεν μπορεί να αγνοηθεί, γι’ αυτό συμμετέχει στην προσπάθεια θεσμικής παρακολούθησης της εφαρμογής της MDCA και της ενδεχόμενης ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η Νικόλ Μαλλιωτάκη επισήμανε ότι η συνεργασία με τους Ελληνες εταίρους ενισχύει την ασφάλεια των ΗΠΑ, αποτρέπει την επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή. Τόνισε ότι η πρόταση προβλέπει τακτικές αναθεωρήσεις της θέσης των αμερικανικών δυνάμεων και αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC) Εντι Ζεμενίδης δήλωσε ότι πάνω από μία δεκαετία το Κογκρέσο εργάζεται για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης και ότι η παρούσα πρόταση νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει αυτήν τη συνεργασία στο επόμενο επίπεδο. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αλεξάντερ Κριστόφορ, διευθυντής Νομοθετικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), αλλά και ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος, που υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τη στρατηγική παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.


Λύσσαξαν τα τουρκικά ΜΜΕ! Καταγγέλλουν «σιωπηλή εισβολή των Αμερικανών»

Η είδηση για το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, με την Αγκυρα να «βλέπει» στη νέα διακομματική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου μια «σιωπηλή εισβολή των ΗΠΑ στο Αιγαίο». Μέσα του ηλεκτρονικού Τύπου αλλά και η τουρκική τηλεόραση μετέδιδαν χθες πως οι Αμερικανοί περικυκλώνουν την Ελλάδα με βάσεις. Αυτή ήταν η ανάρτηση στον λογαριασμό στο X του NTV, με το αντίστοιχο άρθρο του να επισημαίνει: «Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι η κίνηση του Πενταγώνου να επεκτείνει τις στρατιωτικές βάσεις είναι κρίσιμη».

Αλλες χαρακτηριστικές αντιδράσεις ήταν αυτές που ανέφεραν πως «οι ΗΠΑ αναπτύσσονται στο Αιγαίο! Σιωπηλή απόβαση», «οι ΗΠΑ επεκτείνονται αθόρυβα στο Αιγαίο: Αποκαλύφθηκε το τελευταίο σχέδιο», «η Ουάσινγκτον θέτει τις νομικές βάσεις για την πρόσβαση σε τέσσερις νέες βάσεις, επιπλέον των υφιστάμενων στην Ελλάδα», «οι ΗΠΑ κινούνται στο Αιγαίο: Περικυκλώνουν την Ελλάδα με βάσεις», «οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει ένα σχέδιο για την κατασκευή τεσσάρων νέων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στο Κογκρέσο, στοχεύει στην εγκαθίδρυση μόνιμης παρουσίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», «οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο μέσω στρατηγικών τοποθεσιών. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό σχέδιο επέκτασης στην περιοχή» και «οι ΗΠΑ δημιουργούν νέα στρατιωτική βάση στο Αιγαίο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

Advertisement 4