Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος ξεκαθάρισε ότι εσφαλμένα δημιουργήθηκε η εικόνα της αποστασιοποίησης
Αποφασισμένος να ασκήσει τις εποπτικές του αρμοδιότητες για τη Μονή Σινά, η οποία, όπως ξεκαθάρισε, υπάγεται «κανονικά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων» και αποτελεί «μία από τις ιστορικές επισκοπικές του επεκτάσεις» είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, υποστηρίζοντας πως εσφαλμένα δημιουργήθηκε η εικόνα της αποστασιοποίησης. Χαρακτηρίζοντας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «ζωντανή κιβωτό της πρώτης Εκκλησίας και φορέα της ιερής ιστορικής παρακαταθήκης των Αγίων Τόπων», ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και σε άμεση σύνδεση με τους Αγίους Τόπους, εντάσσεται και η Ιερά Μονή του Σινά».
Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με το «Αρχαίον Τακτικόν», η Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά καταγράφεται ως η 24η επισκοπική έδρα του Πατριαρχείου, ενώ πρόσθεσε πως «η χειροτονία κάθε ηγουμένου, η κανονική εποπτεία, αλλά και η παρέμβαση σε περιόδους κρίσης ή διαφωνίας φανερώνουν όχι μόνο τη θεσμική, αλλά και τη βαθιά πνευματική μέριμνα του Πατριαρχείου, το οποίο διατηρεί συνεχή παρουσία και διακριτική καθοδήγηση στο σεβαστό αυτό μοναστικό κέντρο». Επιπλέον, όσον αφορά τη διοίκηση και τη νομική διαχείριση της περιουσίας της μονής, ο Πατριάρχης ήταν σαφής, τονίζοντας ότι «διέπεται -σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονικές διατάξεις και το Θεμελιώδες Καταστατικό της- από τον νομίμως εκλεγμένο ηγούμενο και τη Σύναξη της Αδελφότητας.
Ολα αυτά τελούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες εκκλησιαστικούς θεσμούς, που εφαρμόζονται αδιάλειπτα εδώ και αιώνες». Θέλοντας να αναδείξει τον σημαίνοντα ρόλο που επιτελεί το Πατριαρχείο ως θεματοφύλακας του Παναγίου Τάφου και του Γολγοθά, ο Θεόφιλος επισήμανε ότι «η Εκκλησία των Ιεροσολύμων αναγνωρίζεται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της, τη δυναμική της πνευματική παρουσία και την ευθύνη της να αναλαμβάνει και να διαχειρίζεται πρωτοβουλίες παγκόσμιας σημασίας, ως διαμεσολαβητής και εγγυητής του οικουμενικού χαρακτήρα της χριστιανικής μαρτυρίας».
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στα εμπόλεμα μέτωπα σε Γάζα και Ουκρανία, τονίζοντας πως βιώνει «με βαθιά θλίψη και προσευχητική διάθεση τις συνέπειες των πολεμικών ταραχών και συγκρούσεων που περιορίζουν την ελεύθερη προσέλευση των προσκυνητών και δυσχεραίνει την ποιμαντική μέριμνα μονών και ναών». Παρ’ όλα αυτά, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ανέφερε πως «παραμένουμε σταθεροί στην αποστολή μας μέσω της διακονίας και του διαλόγου».