Σε μια κίνηση που εντείνει τις εντάσεις στην ανατολική Ευρώπη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την κινητοποίηση τριών μαχητικών αεροσκαφών Rafale για να συμβάλουν στην προστασία του εναέριου χώρου της Πολωνίας, μετά την εισβολή ρωσικών drones στην επικράτεια της Πολωνίας.
Η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των εσωτερικών πολιτικών αναταράξεων στη Γαλλία, όπου ο νέος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκόρνι αναλαμβάνει καθήκοντα υπό έντονη κριτική.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Μακρόν στο X (πρώην twitter), η Γαλλία δεσμεύτηκε να στείλει τα τρία Rafale «για να συμβάλει στην προστασία του πολωνικού εναέριου χώρου», όπως είχε υποσχεθεί χθες στον Πολωνό πρωθυπουργό.
Ο Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, τόνισε ότι «η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας» και ότι «δεν θα υποκύψουμε στις αυξανόμενες εκφοβιστικές ενέργειες της Ρωσίας». Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Rafale B, ικανό να φέρει πυρηνικά, και το αεροσκάφος AWACS E-3 φέρεται ότι είναι ενεργά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας τη Ρωσία.