Στους 69 ανέρχονταν ως χθες οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τρίτη τις Φιλιππίνες, ενώ την ίδια ώρα πολλοί τραυματίες διακομίζονται διαρκώς στα νοσοκομεία καθώς οι υπηρεσίες διάσωσης συνεχίζουν να βγάζουν θύματα από τα μπάζα κτιρίων που κατέρρευσαν.
«Δεχόμαστε αυξανόμενο αριθμό κλήσεων από θύματα» δήλωσε ο Ραφαελίτο Αλεχάντρο, αναπληρωτής υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας σε δημοσιογράφους στη Μανίλα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θάλασσα κοντά στη νήσο Σεμπού στο κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων την Τρίτη, στις 21.59 τοπική ώρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS). Οι Αρχές ανακοίνωσαν στην αρχή 30 θανάτους στην πόλη Μπόγκο και 186 τραυματίες, ενώ άλλες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που ανέφεραν θύματα είναι το Σαν Ρεμίχιο (22 νεκρούς) και το Μεντεγίν (10 νεκρούς).
Ο πρόεδρος της χώρας Φερντινάντ Μάρκος εξέφρασε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν» και δεσμεύτηκε για την ταχεία παροχή βοήθειας σε όλους τους πληγέντες. Οι εικόνες πάντως που κάνουν από χθες τον γύρο του κόσμου είναι δραματικές. Στην είσοδο επαρχιακού νοσηλευτικού ιδρύματος στο Μπόγκο τραυματισμένα παιδιά και ενήλικες λαμβάνουν ιατρική φροντίδα σε κλίνες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από σκηνές. Πιο πέρα εργαζόμενοι του νοσοκομείου μεταφέρουν φορεία με μαύρους σάκους με τα πτώματα ανθρώπων σε φορτηγά, ενώ όπως λένε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Μπόγκο, είναι τέτοια η πληρότητα πλέον, που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν άλλους τραυματίες και θα πρέπει να αρχίσουν να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την αρχική δόνηση την περιοχή ταρακούνησαν για τα καλά πάνω από 300 μετασεισμοί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, πράγμα που καθυστέρησε τις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης.


