Αρκετές πληρωμές επιδομάτων αναμένονται μέσα στον Νοέμβριο, με χιλιάδες δικαιούχους να περιμένουν τα ποσά που δικαιούνται για ενοίκιο, παιδιά ή εποχική εργασία. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται το επίδομα ενοικίου, το ετήσιο επίδομα των 250 ευρώ, το ειδικό εποχικό βοήθημα της ΔΥΠΑ και το επίδομα παιδιού Α21.
Αναλυτικά όλα τα επιδόματα και τα κριτήρια:
- Επίδομα Ενοικίου (Επιστροφή ενός ενοικίου)
Κάθε Νοέμβριο πραγματοποιείται η επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου στους δικαιούχους ενοικιαστές, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση.
Η διαδικασία είναι αυτόματη και πραγματοποιείται μετά από ηλεκτρονικούς ελέγχους της ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα ενοίκια έχουν καταβληθεί κανονικά.
Προσοχή: Όσοι ενοικιαστές δεν έχουν εξοφλήσει πλήρως τα ενοίκια τους, θα λάβουν μειωμένο ή και καθόλου ποσό.
- Ετήσιο Επίδομα των 250 ευρώ
Το γνωστό «επίδομα των 250 ευρώ» πρόκειται να καταβληθεί και φέτος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο συνοδεύεται από αρκετούς «κόφτες».
Δεν θα το λάβουν:
-Συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών (έως 31/12/2024)
-Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 14.000€ (άγαμοι) ή 26.000€ (έγγαμοι)
-Δικαιούχοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000€ (άγαμοι) ή 300.000€ (έγγαμοι)
-Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά
-Εργαζόμενοι συνταξιούχοι, καθώς το εισόδημα από εργασία συνυπολογίζεται
-Όσοι έλαβαν αναδρομικά το 2024, τα οποία προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα
Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα.
- Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ΔΥΠΑ 2025
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταβολής του ειδικού εποχικού βοηθήματος της ΔΥΠΑ για το 2025. Το επίδομα αφορά σε εργαζομένους ορισμένων εποχικών επαγγελμάτων (όπως οικοδόμοι, τουριστικοί υπάλληλοι, μουσικοί, καλλιτέχνες κ.ά.) και καταβάλλεται μία φορά τον χρόνο, ανάλογα με τα ένσημα και τη δραστηριότητα του δικαιούχου.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του www.dypa.gov.gr, ενώ οι πρώτες πληρωμές έχουν ήδη ξεκινήσει.
- Επίδομα Παιδιού Α21
Το επίδομα παιδιού Α21 συνεχίζει να καταβάλλεται στους δικαιούχους ανά δίμηνο, μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΟΠΕΚΑ. Για τον Νοέμβριο αναμένεται η επόμενη πληρωμή προς όλους όσοι έχουν υποβάλει και οριστικοποιήσει την αίτησή τους έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Το ποσό κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να ελέγχουν την πορεία της αίτησης στην πλατφόρμα idika.gr/epidomapaidiou.