Απαγόρευσε τη χρήση των ισπανικών βάσεων από αμερικανικά αεροσκάφη
Ο Πέδρο Σάντσεθ απάντησε με θάρρος στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να υποκύψει σε οικονομικούς εκβιασμούς προκειμένου να γίνει συνένοχη σε μια νέα παγκόσμια καταστροφή. Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου για εμπορικό πόλεμο κατά της Μαδρίτης, ο Σάντσεθ απευθύνθηκε στο έθνος: «Δεν μπορείτε να παίζετε ρωσική ρουλέτα με τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων».
Η ρήξη ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ επήλθε όταν ο Σάντσεθ, χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν ως «απερίσκεπτους και παράνομους».
Από τα λόγια στις πράξεις, απαγόρευσε τη χρήση των ισπανικών βάσεων από αμερικανικά αεροσκάφη, αρνούμενος να μετατρέψει την ισπανική γη σε ορμητήριο για μια επίθεση
Συνέπεια απέναντι στα αντίποινα: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι»
Ο Ισπανός πρωθυπουργός συμπύκνωσε τη θέση της κυβέρνησής του σε τρεις λέξεις: «Όχι στον πόλεμο». Με αιχμηρό τρόπο, διεμήνυσε στον Λευκό Οίκο ότι η ειρήνη δεν είναι προσχηματική επιλογή, αλλά η μόνη ηθική στάση: «Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι σε κάτι που είναι κακό για τον κόσμο… απλώς και μόνο για να αποφύγουμε τα αντίποινα από κάποιον», δήλωσε.
Το μάθημα του Ιράκ και ο κίνδυνος σήμερα
Ο Σάντσεθ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την ιστορία. Αναφερόμενος στην εισβολή στο Ιράκ, υπογράμμισε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που πλήρωσε ο πλανήτης: από την έξαρση της τρομοκρατίας μέχρι την ενεργειακή κρίση που γονάτισε τις κοινωνίες.
Διαβάστε επίσης:
Ολική ρήξη Τραμπ με Ισπανία: Εντολή για διακοπή εμπορικών συναλλαγών
«Άλμα» για το δολάριο λόγω Μέσης Ανατολής: Σε χαμηλά μηνών ευρώ και στερλίνα
Guardian: Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την ΤΝ για να κάνει πολέμους



