Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μεταφέρε το κλίμα και τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική του κόμματος περνά πλέον σε μια νέα φάση, όπου η «αυτόνομη πορεία» συνοδεύεται από τη ρητή δέσμευση για μηδενική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Δούκας τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι ομόφωνη και στόχο έχει να καταστήσει σαφές στους πολίτες πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. «Η στρατηγική για να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία είναι πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι σε κανένα σενάριο δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πλέον υπάρχει μια «καθαρή διαχωριστική γραμμή» που επιτρέπει στο κόμμα να διεκδικήσει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του Θάνου Πλεύρη, ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για έντονο εκνευρισμό της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αντιλαμβάνεται ότι χάνει ένα εν δυνάμει πολιτικό στήριγμα. Μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ακόμη και αν η ΝΔ βρεθεί στη δεύτερη θέση, υποστηρίζοντας πως η τρέχουσα διακυβέρνηση έχει συσσωρεύσει σοβαρά προβλήματα στους τομείς της δημοκρατίας και της διαφάνειας.
Στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, ο κ. Δούκας πρότεινε συγκεκριμένες παρεμβάσεις:
Φορολογία Τραπεζών
Ζήτησε την επαναφορά του φόρου στα μερίσματα στο 10-15% (από 5% που είναι σήμερα), ώστε να ανακοπεί η φυγή υπερκερδών στο εξωτερικό.
Αντιμετώπιση Ακρίβειας
Πρότεινε την άμεση μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, υπογραμμίζοντας πως η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και η εμπλοκή νέων δυνάμεων καθιστούν την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την οικονομία.
Τέλος, ο Χάρης Δούκας διαβεβαίωσε πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εκλογικής ετοιμότητας, έχοντας συγκροτήσει τα όργανά του.