Οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή θα έχουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με το ΔΟΕ
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε σήμερα (1/4) ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή θα ενταθούν σημαντικά κατά τον Απρίλιο, με άμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Όπως ανέφερε, το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει περιορίσει δραστικά τις ροές πετρελαίου, ενώ από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν έχουν χαθεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Οι απώλειες αυτές οφείλονται τόσο στις επιθέσεις της Τεχεράνης σε ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις στην περιοχή, όσο και στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών.
«Η απώλεια πετρελαίου τον Απρίλιο θα είναι διπλάσια σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και πρόσθετες απώλειες σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG). Αυτό θα μεταφραστεί σε πληθωριστικές πιέσεις και θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες», τόνισε ο Μπιρόλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε podcast με τον Νικολάι Τάνγκεν, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι απώλειες αναμένεται να διευρυνθούν τον Απρίλιο, διότι πολλά φορτία πετρελαίου και LNG που παρελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα βασίζονταν σε συμβόλαια που είχαν υπογραφεί πριν από την έναρξη του πολέμου.
Το πιο κρίσιμο ζήτημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, είναι η έλλειψη καυσίμων αεροσκαφών και ντίζελ. Το πρόβλημα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητό σε ασιατικές χώρες και σύντομα θα επηρεάσει και την Ευρώπη.
«Το βλέπουμε ήδη στην Ασία, αλλά πιστεύω ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα φτάσει και στην Ευρώπη», προειδοποίησε.
Ο Φατίχ Μπιρόλ επανέλαβε ότι ο ΔΟΕ εξετάζει το ενδεχόμενο νέας απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, μετά την απόφαση των κρατών-μελών να διαθέσουν ιστορικό όγκο 400 εκατομμυρίων βαρελιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα κρίση στον εφοδιασμό πετρελαίου και LNG είναι η σοβαρότερη που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας ακόμη και τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979, καθώς και την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Περίπου 40 ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν υποστεί ζημιές από την αρχή των εχθροπραξιών και η αποκατάστασή τους θα απαιτήσει σημαντικό χρόνο.
«Κατευθυνόμαστε προς μια πολύ μεγάλη διαταραχή, την μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», κατέληξε ο Μπιρόλ.


