Έριξε το… φαρμάκι του ο Ρούτε
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, παραδέχθηκε σήμερα (9/4) πως ορισμένα κράτη-μέλη της Συμμαχίας υπήρξαν «λίγο αργά» στην υποστήριξη των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν, ωστόσο τόνισε πως, συνολικά, οι σύμμαχοι πράττουν όσα ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την ενίσχυση της συμμαχίας.
«Όταν χρειάστηκε να παράσχουν υλικοτεχνική και άλλη βοήθεια στις ΗΠΑ για το Ιράν, κάποιοι σύμμαχοι ήταν κάπως αργοί, για να το θέσω ήπια. Για να είμαι ειλικρινής, αιφνιδιάστηκαν κιόλας. Ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να μην ενημερώσει προκαταβολικά τους συμμάχους για να διατηρήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού στις πρώτες αεροπορικές πλήξεις», δήλωσε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι κατανοεί αυτή την επιλογή.
«Ωστόσο, βλέποντας σήμερα συνολικά την Ευρώπη, διαπιστώνω πως οι σύμμαχοι παρέχουν πολύ μεγάλη υποστήριξη. Σχεδόν ανεξαιρέτως, κάνουν ό,τι ζητούν οι ΗΠΑ. Έχουν ακούσει και ανταποκρίνονται στα αιτήματα του προέδρου Τραμπ», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, ο Ρούτε ανέφερε ότι είχαν «πραγματικά ειλικρινή» συζήτηση μεταξύ φίλων, σημειώνοντας πάντως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ξεκάθαρα την «απογοήτευσή» του για το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας έχει ήδη ενημερώσει ορισμένες πρωτεύουσες ότι ο Τραμπ επιθυμεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις εντός των επόμενων ημερών για τη βοήθεια στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ.



