Ωραία θα ήταν να μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάποιον που θα ζει ΓΙΑ την Ελλάδα και όχι ΑΠΟ την Ελλάδα
Ο Ιλον Μασκ σε αναρτήσεις του στο Χ κατήγγειλε ότι ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν «ουρεί στον τάφο του Ομήρου. Αίσχος» και «προσέβαλε χυδαία τον ελληνικό λαό. Ντροπή του».
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Λόγος της επίθεσης ήταν η άθλια μεταφορά της «Οδύσσειας» που θα κάνει αυτός ο τύπος, που έχει αναθέσει τον ρόλο της Ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας στην Αφρικανή ηθοποιό, κενυατικής καταγωγής, Λουπίτα Νιόνγκο, και τον ρόλο του Ελπήνορα στον τρανσέξουαλ Ελιοτ Πέιτζ.
Ο (σχεδόν) τρισεκατομμυριούχος Μασκ εξεμάνη αλλά η ελληνική κυβέρνηση έκανε το καθήκον της ως μια ορθοπολιτική μηχανή αφελληνισμού και αδιαφόρησε. Ακρα του τάφου σιωπή και από το γραφείο του πρωθυπουργού και από τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας. Ουδέν. Θα μπορούσαν να υποσχεθούν στο κοινό ότι το ελληνικό κράτος, μη ανεχόμενο τις ανοησίες των παρακμιακών παραγωγών και σκηνοθετών, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να πραγματοποιηθούν παραγωγές ιστορικά ακριβών κινηματογραφικών ταινιών, που θα αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Θα μπορούσε να ειρωνευτεί τις προκλητικά άστοχες επιλογές των χολιγουντιανών ανθελλήνων. Πολλά θα μπορούσε να κάνει, αλλά σιώπησε. Σιγά τώρα… Είναι δυνατόν να ασχοληθούν με ζητήματα «εθνικιστικού» χαρακτήρα και «ελληναράδικου» εγωισμού; Αυτά τα αφήνει για κάποιους «καθυστερημένους» όπως ο Ιλον Μασκ, που κυριαρχεί στον παγκόσμιο επιχειρηματικό και τεχνολογικό χάρτη. Με τα «ελληναράδικα» θέματα το μητσοτακέικο αλλά και ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις ησχολούντο μόνο σε… επετείους. Στο φολκλόρ πρωτεύουν οι πολιτικάντηδες των ταρατατζούμ και των μπλα μπλα. Στην ουσία υστερούν.
Δεν περιφρονούν μόνο την «Οδύσσεια» και τον Ομηρο γενικότερα, αλλά και την ελληνική γλώσσα συνολικά. Την έχουν διά νόμου απεμπλουτίσει (κατάργηση καθαρεύουσας και πολυτονικού) και καμώνονται ότι την υπερασπίζονται. Εγραφε η «δημοκρατία», στη στήλη «Η θέση μας» (8 Φεβρουαρίου 2026), για τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, που ορίστηκε για τις 9 Φεβρουαρίου κάθε έτους: «Για το πόσο προωθεί την ελληνική η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάποιος παρά να εξετάσει τα… ελληνέζικα που χρησιμοποιούν βουλευτές και υπουργοί, τα οποία βρίθουν αγγλικών λέξεων και αρκτικόλεξων και αμερικανικών ιδιωματισμών. Μέχρι ελληνικό… FBI έχει εφεύρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στο δημοτικό σχολείο τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν από την πρώτη κιόλας τάξη αγγλικά. Στην πέμπτη τάξη εντάσσεται και το μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας. Η αρχαία ελληνική, η μητέρα γλώσσα των Ελλήνων, η τροφός του πολιτισμού μας, δεν έχει θέση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μαθητές πρέπει να φτάσουν στο γυμνάσιο για να αποκτήσουν επαφή με την αρχαία ελληνική. Το κράτος, όπως το έχει διαμορφώσει και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα δημοτικά σχολεία επιβάλλει την μάθηση της αγγλικής και της γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας, αλλά έχει εξοβελίσει τα αρχαία ελληνικά. Εδώ να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με εθνοκτόνους νόμους απεμπλούτισαν τη γλώσσα των πολιτών καταργώντας την καθαρεύουσα και το πολυτονικό σύστημα γραφής.
Ούτε η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση δείχνει κάποιον σεβασμό στην ελληνική γλώσσα. Οι εκπομπές που έχουν αγγλικούς τίτλους είναι περισσότερες απ’ όσες θα άντεχε ακόμα κι ένας ξενομανής τηλεθεατής/ακροατής (Culture & Football, Live Now, Update, Game Changers, #STArt κ.ά). Στους ιερούς χώρους όπως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Ηρώδειο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, των Δελφών και σε άλλα σημεία όπου έλαμψε ο πολιτισμός μας μπορείς να παρακολουθήσεις θεάματα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου πλην της αρχαίας ελληνικής.
Οπότε, για ποια “ανάδειξη και προώθηση” της γλώσσας μας ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης;»
Πάντως, επανερχόμενοι στο θέμα της «Οδύσσειας» και της ευαισθησίας που δείχνει ότι έχει για τα ελληνικά ζητήματα ο Ιλον Μασκ, σημειώνουμε ότι θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάποιον που θα ζει ΓΙΑ την Ελλάδα και όχι ΑΠΟ την Ελλάδα.
Από τη στήλη «Περι πωλητικης» της «δημοκρατίας»