Σε αναφορές που φωτίζουν το παρασκήνιο των διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, διατυπώνοντας μια σειρά από ισχυρισμούς για τις επαφές που προηγήθηκαν της ίδρυσης του νέου κόμματος «ΕΛΑΣ» από τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Αποκαλύψεις» του Ant1, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε προς το μέρος του μια διερευνητική κρούση με σκοπό την ενσωμάτωση του κόμματος ως συνιστώσας στον υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, το υποτιθέμενο σχέδιο αφορούσε την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές και προέβλεπε τη δημιουργία ενός ενιαίου κεντροαριστερού σχήματος, στο οποίο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ θα είχαν ρόλο συνιστωσών, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική.
Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε και για την ονομασία του νέου πολιτικού φορέα του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την ως «ατόπημα» που έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική διαδρομή της Αριστεράς.
Όπως υποστήριξε, η χρήση του ονόματος «ΕΛΑΣ» αποτελεί προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και καπηλείας των ιστορικών συμβόλων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα οποία, όπως σημείωσε, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο.