Μια τεκτονική αλλαγή κυοφορείται στα υψηλότερα κλίμακια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Η στάση της σημερινής ηγεσίας της FIFA φαίνεται πως ξεπέρασε κάθε όριο, αναγκάζοντας τους ισχυρούς του αθλήματος να πουν «ως εδώ». UEFA, Concacaf και Ασιατική Συνομοσπονδία (AFC) παραμερίζουν τις όποιες μεταξύ τους διαφορές και συντονίζουν τις κινήσεις τους για να γκρεμίσουν το καθεστώς πελατειακών σχέσεων που εγκαθίδρυσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο τη δεκαετία της προεδρίας του.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η προσπάθεια πώλησης του 21% των εμπορικών δικαιωμάτων του Μουντιάλ σε ιδιώτες επενδυτές. Παρότι η πρόταση αποσύρθηκε κακήν κακώς κάτω από τη γενική κατακραυγή, ο Ινφαντίνο αρνήθηκε πεισματικά οποιονδήποτε ανεξάρτητο έλεγχο.
Το παρασκήνιο του «αντάρτικου»
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Guardian, οι τρεις συνομοσπονδίες συντάσσουν ήδη ένα εναλλακτικό, ριζοσπαστικό σχέδιο διακυβέρνησης:
1.Επανακαθορισμός του ρόλου της FIFA: Επιστροφή στις καταστατικές της υποχρεώσεις, με επίκεντρο την υπηρεσία του αθλήματος και όχι τη συγκέντρωση απόλυτης εξουσίας.
2.Διαφάνεια στα ταμεία: Δίκαιη και ισότιμη κατανομή των γιγαντιαίων αποθεματικών των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις ομοσπονδίες-μέλη.
3.Το απόλυτο τελεσίγραφο: Αν ο Ινφαντίνο αρνηθεί τον διάλογο, το νέο αυτό μοντέλο θα αποτελέσει το «ευαγγέλιο» του υποψηφίου που θα τον αμφισβητήσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ή ακόμα και τη βάση για τη δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.
Πιέσεις, μποϊκοτάζ και νέα μέτωπα
Η ρήξη πέρασε ήδη στο πεδίο των έργων. Η Ευρώπη απειλεί ευθέως με μποϊκοτάζ στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών U20, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται ήδη συζητήσεις για τη δημιουργία νέων, αυτόνομων διοργανώσεων.
Ως επικρατέστερος ηγέτης του μετώπου και πιθανός διεκδικητής του θρόνου προβάλλει ο πρόεδρος της Concacaf, Βίκτορ Μονταλιάνι, ο οποίος έδωσε το στίγμα της νέας εποχής με μια δήλωση: «Η ηγεσία στο ποδόσφαιρο δεν είναι εξουσία, είναι υπηρεσία». Το μήνυμα ελήφθη, και το παιχνίδι μόλις άρχισε.
