Στην Αθήνα βρίσκεται η νέα πρέσβης του Ισραήλ Πνινάτ Γιανάι, διαδεχόμενη τον Νόαμ Κατς, σε μια περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Η επιλογή της από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ υπογραμμίζει την πρόθεση του Τελ Αβίβ να εμβαθύνει τον στρατηγικό άξονα με την Ελλάδα, ρίχνοντας το κύριο βάρος στα μέτωπα της άμυνας, της ενέργειας και της περιφερειακής ασφάλειας. Η τοποθέτηση της κυρίας Γιανάι δεν αποτελεί μια τυπική υπηρεσιακή επιλογή. Διαθέτει μακρά εμπειρία σε παρασκηνιακές επαφές και διαπραγματεύσεις για λογαριασμό ισραηλινών ομίλων άμυνας και κυβερνοασφάλειας, ενώ είναι πολιτική αναλύτρια με έντονη δημόσια παρουσία. Εξάλλου, η ίδρυση από την ίδια της πλατφόρμας δημόσιας διπλωματίας LOVE ISRAEL μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου φανερώνει τον ρόλο που καλείται να παίξει στη μάχη των εντυπώσεων και των διεθνών ισορροπιών.
Στις πρώτες δηλώσεις της η νέα πρέσβης χαρακτήρισε την Ελλάδα κομβικό εταίρο στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπεύει να απευθυνθεί απευθείας στην ελληνική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με την ίδια, κεντρικός στόχος της είναι η αναχαίτιση των αρνητικών δημοσιευμάτων και των λεγόμενων «fake news» για το Ισραήλ, προαναγγέλλοντας μια εξαιρετικά ενεργή και επικοινωνιακά παρεμβατική θητεία στην Αθήνα.