Στην προσωρινή διακοπή των ελέγχων και των θανατώσεων ζώων μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου —ημέρα κατά την οποία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Καββαδάς, θα επισκεφθεί τη Λέσβο— αποφάσισε να προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, όπως μεταδίδει το stonisi.gr.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μια πολύωρη και ιδιαίτερα επεισοδιακή συνεδρίαση, παρουσία των κτηνοτρόφων του νησιού που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει δυναμικό συλλαλητήριο. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν έκρυθμη, με συνεχείς διακοπές, λεκτικές αντιπαραθέσεις και αμφισβήτηση της υγειονομικής στρατηγικής που εφαρμόζεται στο νησί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η πίεση και η οργή του κτηνοτροφικού κόσμου οδήγησαν στις παραιτήσεις της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασίας Αντωνέλλη, και του διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στράτου Τσομπανέλλη.
Οι κτηνοτρόφοι αντέδρασαν έντονα στην τοποθέτηση του κ. Καββαδά μέσω τηλεδιάσκεψης, απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς απολογισμούς. Ο υφυπουργός ανέφερε αρχικά: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται με φωνές. Λύνονται με διάλογο». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του υπουργείου λέγοντας: «Όταν είχα έρθει στη Λέσβο, είχα πει ότι όταν λέω Α, είναι Α και ποτέ Β. Ό,τι σας λέω, αυτή είναι η πραγματικότητα».
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του προέδρου του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα, Αντώνη Γαβρέλα, ο οποίος τον διέκοψε ζητώντας: «Συγκεκριμένα πράγματα, όχι γενικολογίες, σας παρακαλώ». Ο ίδιος απαίτησε την άμεση αναστολή των μέτρων υπογραμμίζοντας: «Να σταματήσουν οι σφαγές τώρα».
Παράλληλα, οι παραγωγοί κατήγγειλαν ότι η τοπική αγορά αδυνατεί να απορροφήσει 70.000 ζώα, ενώ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις ταφές νεκρών ζώων σε κτηνοτροφικές εκτάσεις, μετά τον κορεσμό του ΧΥΤΑ. Η προγραμματισμένη δια ζώσης συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου θεωρείται πλέον κομβική για το αν θα αλλάξει το μοντέλο αντιμετώπισης της νόσου αλλά και πως θα γίνει αυτό.


