Την απόφαση να προσφύγει κατά των ποινών που επιβλήθηκαν για τα επεισόδια μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ισπανία ανακοίνωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της FIFA.
Ο τελικός, στον οποίο η Ισπανία επικράτησε 1-0 της Αργεντινής στην παράταση, επισκιάστηκε από επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Η FIFA ανακοίνωσε στις 21 Αυγούστου τις ποινές για τα πρόσωπα που θεωρήθηκαν υπεύθυνα, με τον Λεάντρο Παρέδες να τιμωρείται με αποκλεισμό δέκα αγώνων και πρόστιμο 77.000 ευρώ.
Ο Ναχουέλ Μολίνα τιμωρήθηκε με επτά αγώνες αποκλεισμό και πρόστιμο 77.000 ευρώ, ενώ στον Τιάγκο Αλμάδα και τον Ρομπέρτο Αγιάλα, βοηθό του Λιονέλ Σκαλόνι, επιβλήθηκε αποκλεισμός ενός αγώνα και πρόστιμο 25.000 ευρώ στον καθένα.
Παράλληλα, η AFA καλείται να καταβάλει συνολικά 265.000 ευρώ για σειρά παραβάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται «ακατάλληλη συλλογική συμπεριφορά», «μεροληπτικά ή ρατσιστικά περιστατικά» και «διαταραχές της δημόσιας τάξης», όπως αναφέρει η FIFA.
Σε ανακοίνωσή της, η αργεντίνικη Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι προτίθεται να υπερασπιστεί τη θέση της, μόλις λάβει και επίσημα την απόφαση. Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση εφέσεων στην Επιτροπή Εφέσεων της FIFA, με το CAS να αποτελεί το επόμενο και τελευταίο στάδιο προσφυγής.
Την ίδια ώρα, η FIFA έχει κάνει δεκτό το αίτημα της Αργεντινής οι ποινές να εκτιθούν σε επερχόμενους φιλικούς αγώνες κατηγορίας Α ή και σε επίσημες αναμετρήσεις.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός μέσος Γκάβι, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα και πρόστιμο 25.000 ευρώ, δεν έχει μέχρι στιγμής εκφράσει πρόθεση να προσβάλει την απόφαση.

