Δυναμικό και μαζικό αναμένεται το συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των εγκαινίων της 90ής ΔΕΘ. Αυτό αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στα Κύμινα-Μάλγαρα, για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στον Λευκό Πύργο, εξαιτίας των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και της κοροϊδίας της κυβέρνησης προς τους αγρότες.
Σε δήλωσή του ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα συνεδριάσαμε στα Μάλγαρα η Πανελλαδική Επιτροπή. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, λόγω των οξυμένων προβλημάτων, λόγω των υποσχέσεων ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τίποτα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις. Το 1/3 περίπου των αγροτών είναι απλήρωτο. 150.000-158.000 αγρότες είναι απλήρωτοι και δεσμευμένοι οι ΑΦΜ τους. Σήμερα αποφασίσαμε να κατέβουμε στην Εκθεση το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια του κυρίου πρωθυπουργού. Πρέπει να τον υποδεχτούμε δεόντως.
Η απόφαση είναι με τρακτέρ να κατεβούμε στον Λευκό Πύργο και θέλουμε όλους τους αγρότες να είναι παρόντες. Καλούνται άπαντες, όλοι μαζί με μια φωνή, να δώσουμε το “παρών” στην Εκθεση, σε αυτά που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα είναι ότι δεν αντέχουμε άλλο. Πλέον έχει υπογραφεί και η ταφόπλακά μας.
Πρέπει να μπορέσουμε να συντάξουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική που έχει εξαπολύσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον των αγροτών και δη η ελληνική κυβέρνηση». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τις Σέρρες, τα Γρεβενά, την Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα. Οι αγρότες είχαν προαναγγείλει από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αποχώρησαν από τα μπλόκα, ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα επανέλθουν με διαμαρτυρία στην 90ή ΔΕΘ.
Εντονη δυσαρέσκεια
Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων-Μαλγάρων Κώστας Σέφης σημείωσε πως η απόφαση αυτή αντανακλά την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, καθώς μεγάλη μερίδα αδυνατεί να ξεκινήσει νέες καλλιέργειες εξαιτίας της αδυναμίας να προμηθευτούν βασικά αγροτικά εφόδια.
«Η αγανάκτηση του κόσμου παρότρυνε την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να κάνουμε αυτό το συλλαλητήριο για πρώτη φορά στα χρονικά στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης» ανέφερε. Ο κ. Σέφης υποστήριξε ότι οι αγρότες βρίσκονται σήμερα «σε πολύ χειρότερη κατάσταση» σε σχέση με την περίοδο των χειμερινών κινητοποιήσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις εκκρεμείς πληρωμές και στις ενισχύσεις.
Παράλληλα, εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν αποφάσεις που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι η οικονομική πίεση στους παραγωγούς επηρεάζει συνολικά τις τοπικές κοινωνίες.
