Στο επίκεντρο νέων εντονότερων πιέσεων από τους Ευρωπαίους συμμάχους βρίσκονται η Ελλάδα και η Ισπανία, προκειμένου να αποστείλουν επειγόντως συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται καθώς το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αμυντικό του προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα η Ρωσία εντείνει τους σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς με πυραύλους και drones.
Στο πλαίσιο των επικείμενων συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στην Ιρλανδία, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Σιμπίχα, αναμένεται να ζητήσει την άμεση ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας της χώρας του. Η Ισπανία έχει ήδη δεσμευτεί για την παράδοση πέντε αναχαιτιστικών Patriot, ενώ η ελληνική πλευρά δεν έχει αναλάβει καμία αντίστοιχη δέσμευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η Αθήνα αντιστέκεται στις σχετικές πιέσεις, την ώρα που υπέγραψε νέα εξοπλιστική συμφωνία αεράμυνας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με το Ισραήλ. Ευρωπαίοι διπλωμάτες υπογραμμίζουν πως το βάρος της στήριξης πρέπει να κατανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των κρατών-μελών.
Παράλληλα, η Ουκρανία αντιμετωπίζει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος, εξέλιξη που πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση του εγκεκριμένου δανείου των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων επανέρχεται επίσης το ακανθώδες ζήτημα της αξιοποίησης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν νομικές και οικονομικές λύσεις για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αμυντικής προσπάθειας του Κιέβου.
(Το άρθρο αυτό γράφτηκε με τη βοήθεια εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης υπό την επιμέλεια δημοσιογράφου.)
