Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, με θαλάσσια και αεροπορική μεταφορά, εφόσον λάβει το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας σε συνέδριο του ισραηλινού ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet, ο κ. Κατς ανέφερε ότι «στο τέλος, δεν υπάρχει πραγματική λύση για τη Γάζα χωρίς αυτή τη μετανάστευση» του πληθυσμού της.
Υπενθύμισε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για «εκκαθάριση» της Γάζας μέσω μεταφοράς των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε αποσυρθεί προσωρινά. Ωστόσο, ο κ. Κατς υποστήριξε ότι ο κ. Τραμπ «δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα, απλώς την έχει παγώσει» λόγω πιέσεων από αραβικές χώρες, και ότι το σχέδιο εξακολουθεί να συζητείται.
Χωρίς να προσδιορίσει την πηγή των πληροφοριών του, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «το 80% των κατοίκων της Γάζας θέλει να φύγει», αλλά η Χαμάς «τους εμποδίζει». Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «οργανωμένη και έτοιμη να τους μεταφέρει δια θαλάσσης, αεροπορικώς, με κάθε δυνατό μέσο».
Για να υλοποιηθεί αυτό, ωστόσο, απαιτείται η έγκριση των ΗΠΑ, η οποία θα δοθεί, σύμφωνα με τον κ. Κατς, όταν καταστεί σαφές ότι η Χαμάς δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Ο κ. Κατς προωθεί εδώ και μήνες το μέτρο αυτό, το οποίο παρουσιάζεται ως εθελοντική μετανάστευση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, είχε προτείνει την επέκταση του μέτρου και στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός άμαχου πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στη Γάζα, η πλειονότητα των κατοίκων έχει ήδη εκτοπιστεί λόγω του πολέμου που ξεκίνησε το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.200 ανθρώπων σε ισραηλινό έδαφος.
Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 73.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας (υπό τον έλεγχο της Χαμάς), τα στοιχεία του οποίου θεωρούνται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη.
