Τσίπρας: Με το επιτελικό κράτος όλη η εξουσία μεταφέρθηκε σε λίγα χέρια

«Δεν θα παρουσιάσουμε ένα ακόμη πρόγραμμα μέτρων αλλά ένα άλλο όραμα για τη χώρα», δήλωσε κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΕΛ.Α.Σ.

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας», ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, στο «Porto Palace».

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στον χώρο συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται η δημιουργία Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης και η θέσπιση υποχρεωτικής «πατριωτικής εισφοράς». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Ταμείο Σύγκλισης θα αντικαταστήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η «πατριωτική εισφορά» αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων, με παράλληλο εξορθολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

“Η αποψινή βραδιά είναι ξεχωριστή, γιατί εδώ, στη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξούμε να σας παρουσιάσουμε, όχι ένα ακόμη πρόγραμμα μέτρων, αλλά ένα όραμα αλλαγής”, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΕΛ.Α.Σ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχθηκε για το γεγονός ότι όρισε την ομιλία του πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 90η ΔΕΘ και σημείωσε: “Μήπως πρέπει να ζητάω την άδεια του πρωθυπουργού πότε πρέπει να μιλάω; Και όχι μόνον αυτό. Αποφάνθηκαν κιόλας ότι το πρόγραμμα μας είναι υπερκοστολογημένο. Και το λένε αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν τη χώρα, χρεοκόπησαν τα κόμματα τους σε μας που βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος και αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα Ταμεία. Κάποτε θα κοστολογηθούν και οι κοστολογητές”.

“Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή παραδείγματος, αλλαγή μοντέλου παραγωγής και οικονομίας, αλλαγή πυξίδας και πορείας και αυτή την ανάγκη αναλαμβάνουμε απόψε να τη μετατρέψουμε σε σχέδιο διακυβέρνησης για τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε.

Για την Ελλάδα που μας αξίζει”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Μίλησε για μια νέα εθνική στρατηγική που θα συνδέει την ανάπτυξη με την οικονομική ασφάλεια.

Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είπει ότι “επτά χρόνια είναι νομίζω αρκετά για να κριθεί. Είχε αυτοδυναμία. Είχε χρόνο. Είχε πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους. Κι όμως αυτή η επταετία ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Και σήμερα φτάσαμε να καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα : Ζούμε καλύτερα απ’ ό,τι ζούσαμε το 2019; Και δυστυχώς η απάντηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι καθαρή. Δεν ζούμε καλύτερα.

Για τους περισσότερους, η ζωή είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι ήταν το 2019, παρότι σήμερα δεν έχουμε μνημόνια.

Η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι μία:

Να τελειώνουμε με αυτό το σάπιο σύστημα. Για αυτό πιστεύουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται πριν από όλα μια Ηθική Επανάσταση.Και αυτό σημαίνει τρεις λέξεις με πραγματικό περιεχόμενο:Διαφάνεια. Έλεγχος. Λογοδοσία”.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού που θα μπορούσε να χωρέσει σε τρεις μόνο φράσεις:

Να παράγουμε περισσότερο.

Να μοιραζόμαστε δικαιότερα.

Να ζούμε καλύτερα”.

Προτάσεις

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ διατύπωσε μια σειρά προτάσεων, λέγοντας:

-Δημιουργούμε το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης, τη νέα επενδυτική μηχανή της επόμενης δεκαετίας. Με πρωτογενή κεφάλαια 12 δισεκατομμυρίων στην τετραετία:

Ενάμισι δισεκατομμύριο τον χρόνο από το εθνικό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων, 500 εκατομμύρια από τη συμμετοχή εγχώριων επιχειρήσεων.

Και ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο από την ανακατεύθυνση των εσόδων από την GoldenVisa.

Με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, η επενδυτική ικανότητα μπορεί να προσεγγίσει εύκολα τα 25 δισεκατομμύρια στην τετραετία κάτι που μεταφράζεται σε δύναμη πυρός άνω των 50 δισεκατομμυρίων σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τον πρώτο χρόνο οργανώνουμε τους στόχους και ωριμάζουμε τα έργα. Στην τετραετία θεμελιώνουμε τις νέες υποδομές. Στη δεκαετία αλλάζουμε τον παραγωγικό χάρτη της χώρας.

Μετακίνηση υπουργείων εκτός Αττικής

-Μεταφέρουμε λοιπόν σταδιακά υπηρεσίες και διοικητικές θέσεις στη περιφέρεια.

Σε βάθος δεκαετίας, πέντε υπουργία μετακινούνται εκτός Αττικής.

Το βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Το Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα. Το Τουρισμού στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο. Και το Ψηφιακής Πολιτικής στη Κοζάνη.

Ενώ σχεδιάζουμε Ειδική Ζώνη Αμυντικής Βιομηχανίας στη Θράκη.

Θέσπιση Πατριωτικής Εισφοράς

-Θεσπίζουμε Πατριωτική Εισφορά για το ισχυρότερο 1% των Ελλήνων: Ένα ευρώ τον χρόνο για κάθε εκατό ευρώ καθαρής περιουσίας, σε αντικατάσταση των άλλων γενικών επιβαρύνσεων πάνω στην ίδια περιουσία.

Ένα τοις εκατό στο ισχυρότερο ένα τοις εκατό. Για το εκατό τοις εκατό της κοινωνίας. Είναι όρος κοινωνικής συνοχής. Είναι πράξη ευθύνης. Είναι πατριωτικό καθήκον.

-Διπλασιάζουμε την έκπτωση φόρου για τις οικογένειες με παιδιά.

Γιατί σε αυτή τη χώρα που αντιμετωπίζει υπαρξιακό δημογραφικό έλλειμα δεν μπορεί να επιδοτείται περισσότερο το αυτοκίνητο από το παιδί.

-Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για κάθε επιχείρηση.

-Καταργούμε την προκαταβολή φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις.

-Μειώνουμε τη προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα.

-Τελειώνει και η ομηρία για χιλιάδες συμπολίτες μας, θύματα της κρίσης.

Δίνουμε πραγματική Δεύτερη Ευκαιρία σε δανειολήπτες ή σε εγγυητές που έχασαν περιουσία για δάνεια που δόθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Ανακτούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να μπορούν ξανά να ενταχθούν στην οικονομική ζωή. Να εργαστούν, να επιχειρήσουν και να σταθούν στα πόδια τους.

Όσοι κατάφεραν υπερβάλλοντάς δυνάμεις, να είναι συνεπείς μέσα από ρυθμίσεις, διαγράφονται από τον Τειρεσία.

Και για όσουςσήμερα βρίσκονται εκ νέου σε ασφυκτική πίεση αξ αιτίας της πληθωριστικής κρίσης, επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα ρυθμίσεων του 2015 για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

120 δόσεις στη βασική οφειλή με διαγραφή των προσαυξήσεων.

-Θεσμοθετούμε προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση των μερισμάτων.

-Αυξημένη φορολόγηση των ακινήτων νομικών προσώπων που μένουν κλειστά ως τοποθέτηση.

-Επαρκέστερη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων.

-Καταργούμε τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου πλούτου.

-Κατώτατος μισθός 1000 ευρώ μέσα στο 2027 και μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης 1800 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Για την Εκπαίδευση

-Μισθούς αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς με αυξήσεις, αρχικά ύψους 300 ευρώ το μήνα.

-Πρόσληψη 30.000 νέων εκπαιδευτικών.

-Ενίσχυση της παιδαγωγικής αυτονομίας τους με την κατάργηση του τιμωρητικού νόμου Κεραμέως και εισαγωγή ουσιαστικής, ολιστικής αξιολόγησης που στηρίζει τον εκπαιδευτικό και βελτιώνει το σχολείο.

-Δωρεάν προσχολική εκπαίδευση για κάθε παιδί.

-Δωρεάν σχολικήσίτιση για κάθε μαθητή του Δημοτικού.

-Περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ώστε η φροντίδα και η μάθηση να μη σταματούν στη μία το μεσημέρι.

-Καθιερώνουμε δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία μέσα στο δημόσιο σχολείο, με ολιγομελή τμήματακαι αμειβόμενους εκπαιδευτικούς.

-Δίνουμε πρόσθετους πόρους και προσωπικό στα σχολεία με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

-Καταργούμε τις Πανελλαδικές.

Και μεταβαίνουμε σε ένα αξιόπιστο, αδιάβλητο σύστημα πρόσβασης που αποτιμά τη συνολική σχολική πορεία και όχι τρεις εβδομάδες αγωνίας τον Ιούνιο.

-Κάθε φοιτητής περιφερειακού πανεπιστημίου που σπουδάζει μακριά από τον τόπο του θα λαμβάνει φοιτητική υποτροφία 500 ευρώ τον μήνα, για δέκα μήνες τον χρόνο.

Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης

-Μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, κατά 80% έως το 2040 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, και ετήσια λογοδοσία στη Βουλή.

-Κάθε μεγάλη επένδυση και κυβερνητική απόφαση θα συνοδεύεται από εκτίμηση των κλιματικών της επιπτώσεων, όπως συνοδεύεται από οικονομική κοστολόγηση.

-Οι οκτάμηνες συμβάσεις των 2.300 εποχικών πυροσβεστών επιτέλους γίνονται δωδεκάμηνες.

-Κάθε εργαζόμενος που χάνει τη θέση του λόγω της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία ή τη Μεγαλόπολη θα έχει δικαίωμα σε νέα εργασία ή σε πλήρως χρηματοδοτούμενη εκπαίδευση που οδηγεί σε πραγματική απασχόληση.

Για το πρλοβλημα της στέγης

-Χτίζουμε 50.000 νέες προσιτές στεγαστικές επιλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια.

-Δημιουργούμε τον Οργανισμό Κοινωνικά Προσιτής Κατοικίας που αναλαμβάνει τη δημιουργία νέων κατοικιών, την αξιοποίηση κενών κτιρίων και την επιστροφή σπιτιών στη μακροχρόνια μίσθωση.

Στον τομέα της Υγείας

-Αυξάνουμε αρχικά, κατά μέσο όρο, 500 ευρώ τον μήνα τις αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών.

-Δημιουργούμε ομάδες οικογενειακής υγείας και εγγυόμαστε ανώτατο χρόνο αναμονής για εξετάσεις και προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Αν το όριο παραβιάζεται, ο ασθενής εξυπηρετείται αλλού με δαπάνη του Δημοσίου.

-Θεσπίζουμε την Εθνική Ολοκληρωμένη Εγγύηση Φροντίδας για 140.000 ανθρώπους με άνοια και Alzheimer.

Με έγκαιρη διάγνωση, φροντίδα στο σπίτι, κέντρα ημέρας και ουσιαστική στήριξη του φροντιστή.

Για τους συνταξιούχους

-Βάζουμε τέλος στη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Για το μέσο συνταξιούχο αυτό σημαίνει ότι 360-720 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τη χρήση, επιστρέφουν πίσω στη σύνταξή του.

-Δημιουργούμε Εθνικό Σύστημα Φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία: Φροντίδα κατ’ οίκον με πιστοποιημένους επαγγελματίες, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ανά Δήμο, και ρητή αναγνώριση του μέλους της οικογένειας που φροντίζει, με επίδομα και ασφαλιστική κάλυψη.

Για τη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη και τον ρόλο της ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Όραμά μας η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη των Βαλκανίων.Πράσινη, λειτουργική, ανθεκτική.

-Καθιερώνουμε ένα ισχυρό πολυμερές πλαίσιο διαβαλκανικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με τις όμορες Βαλκανικές χώρες, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

-Συνδέουμε τα δίκτυα μεταφορών, τους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια, την ενέργεια και τις υποδομές των γειτονικών μας χωρών.

-Αναδεικνύουμε έτσι τη Θεσσαλονίκη σε παραγωγικό και διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-Οι βασικές πύλες και υποδομές της μητροπολιτικής περιοχής — λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο και logistics, λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύστημα.

-Συνδέουμε τα έργα υποδομής με την καθημερινότητα, την παραγωγική ανάπτυξη, την προστασία από την κλιματική κρίση και την ποιότητα ζωής στην Πόλη. Με Μητροπολιτικό δίκτυο μετακινήσεων. Με την επέκταση του Μετρό Δυτικά. Με Ενιαίο Σχέδιο Ανάπλασης του παραλιακού Μετώπου.

Έτσι η Θεσσαλονίκη θα γίνει μετρήσιμα καλύτερη πόλη για να ζεις, να εργάζεσαι, να επιχειρείς”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι ιδρυτές του κόμματος Σαμαρά

Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα με μεγάλη… αυτοπεποίθηση. Από χθες άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον ενός κόμματος που δεν έχει καν ιδρυθεί και δεν...

Εκτροχιάστηκε πάλι ο Κυρανάκης

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι πολίτες παρακολουθώντας την απολύτως αντιθεσμική παρέμβαση χθες από τηλεοπτικού βήματος του Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υποδομών...

M. Κωστίδης – Ανταποκριτής ΣΚΑΙ: Σεβαστή η άποψη των τουρκικών ΜΜΕ που ζητούν...

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, έπειτα από την διάδοση τηλεοπτικού αποσπάσματος που κάνει τις τελευταίες μέρες...

Ο Σαμαράς… έπιασε πελάτη τον Μητσοτάκη: Τον όρισε επικοινωνιολόγο του τζάμπα!!!

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να χάσει την ψυχραιμία του. Αντί η κυβέρνηση να...

Κατάντια! Έβαλε τους «γενίτσαρους» να χτυπήσουν τον Σαμαρά

Η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα Σαμαρά έχει ξεκινήσει και στο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν εφιάλτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχασε...

Ελληνόφωνα ΜΜΕ σε «γραμμή» Αγκυρας

Εχουν περάσει 205 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 και μερικοί (εντός πολλών εισαγωγικών) «Ελληνες» κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους...

Ο καθρέφτης του Άδωνι και η «Δυστυχία» της πολιτικής του διαδρομής

Του Γιάννη ΚίτσουΑν ο Νίκος Δήμου έγραφε σήμερα τη Δυστυχία του να είσαι Έλληνας, δεν θα χρειαζόταν να ψάχνει παραδείγματα σε παλιά βιβλία. Θα...

Κυριάκο, ελπίζω ο βλάκας στο τραπέζι με το πόκερ του Αιγαίου να είσαι...

Γράφει ο Predator(Ανανεωμένο) Τι έγινε ρε Κυριάκο; Κύριε... φιλέλληνα υπάρχετε ή σας έπνιξαν τα «ήρεμα νερά; Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται πλέον στο Αιγαίο όπως πριν...

Εθνικός διασυρμός από «άγημα» στην Ακρόπολη: Μας πήραν στο ψιλό οι Τούρκοι (βίντεο)

Σάλο και οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε βίντεο που καταγράφει τη μετακίνηση στρατιωτικού αγήματος στην Ακρόπολη, με την εικόνα των στρατευμένων να χαρακτηρίζεται...

Κύκλος γίνομαι και κλείνω. Αντίο, κύριε Μητσοτάκη…

Tόσα νεύρα μαζεμένα και τέτοιον ηλεκτρισμό στην αφετηρία μιας νέας πολιτικής σεζόν μήνα Σεπτέμβριο έχουμε χρόνια να τα ζήσουμε. Το άγχος του συστήματος που...

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisement 2

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ