Για διαβάστε, φίλοι μου, μια πονεμένη αλλά όχι ασυνήθιστη ιστορία. Ο υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Θωμάς Τριάντης, έπειτα από διαταγή του επίσημου ελληνικού κράτους, των αντιστοίχων Μητσοτάκη και Δένδια της εποχής εκείνης δηλαδή, έπεσε μαχόμενος στην περιοχή του χωριού Λια Θεσπρωτίας τη 19η Σεπτεμβρίου 1948.
Προς τιμή του το Στρατόπεδο Φιλιατών, που κατήργησε ο κ. Δένδιας, έφερε το όνομά του. Μετά το κλείσιμο αποφασίστηκε ομόφωνα από τον Δήμο Πάργας η μεταφορά της προτομής στο χωριό καταγωγής του υπολοχαγού, την Ανω Σκαφιδωτή Πρέβεζας. Ομως η ομόφωνη απόφαση του δήμου… κιότεψε, όταν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αντέδρασε και μάλιστα έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν «το στήσιμο προτομής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υμνητή της χούντας, των Σωμάτων Ασφαλείας και πολέμιο του ΔΣΕ».
Να και κάτι που δεν ξέραμε. Το εκλεκτό μέλος του πάλαι ποτέ κραταιού ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν όλα αυτά τα… αμαρτωλά; Ωρες είναι τώρα να δούμε τον Ευκλείδη να έχει μέσα στο σακίδιό του καμιά φωτογραφία του Παπαδόπουλου και να τραγουδάει στα μουλωχτά «Ω, ρε Γιώργο Παπαδόπουλε». Εκτός και αν οι «μαχητές του ΔΣΕ» εννοούσαν τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο. Μα πάντα να διαστρεβλώνουν την Ιστορία αυτοί οι άνθρωποι; Και με την προτομή του Τριάντη τι θα γίνει κυρία «Ομόφωνη»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΛΩΣΗΣ
Από τη στήλη «Ριπές» της «δημοκρατίας»