Θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απώλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας Στυλιανής Κοκκίνη, η οποία άφησε σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα στον χώρο της Βοτανικής.
Η κ. Κοκκίνη υπηρέτησε στο Τμήμα Βιολογίας από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του έως το 2021, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της Συστηματικής Βοτανικής και στην εδραίωσή της ως διακριτού επιστημονικού πεδίου στο ΑΠΘ αλλά και στην Ελλάδα.
Το ερευνητικό της έργο επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στη μελέτη της χημειοταξινόμησης και της ποικιλότητας των αιθέριων ελαίων, στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καθώς και στην εθνοβοτανική. Η επιστημονική της δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε από συστηματική έρευνα και έντονη παρουσία στον χώρο της Βοτανικής.
Το ψήφισμα του τμήματος για τον θάνατό της:
Το Τμήμα Βιολογίας, με βαθιά θλίψη πενθεί την απώλεια της εξαίρετης Συναδέλφου, Δασκάλας και Επιστήμονα, Ομότιμης Kαθηγήτριας Στυλιανής Κοκκίνη, που στο διάστημα της πορείας της σε αυτό το προίκισε με την στέρεη επιστημονική της γνώση, την εργατικότητα και την άνευ όρων προσφορά της. Υπηρέτησε το Τμήμα από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι το 2021. Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα, πρωτοπόρα στην καθιέρωση της Συστηματικής Βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ αλλά και στην χώρα μας.
Το ίδιο πρωτοπόρα υπήρξε στην ερευνητική της δραστηριότητα σε τομείς όπως η χημειοταξινόμηση και ποικιλότητα αιθερίων ελαίων, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η εθνοβοτανική κ.α.
Διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, διευθύντρια του Τομέα Βοτανικής, διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών» και επί σειρά ετών διευθύντρια του Εργαστηρίου Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας. Τίμησε το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο και την επιστήμη ενώ η απώλεια της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές μας.
Η Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ ομόφωνα αποφάσισε το παρακάτω ψήφισμα:
-Να εκφράσει στους οικείους της τα θερμά της συλλυπητήρια και να τους ευχηθεί δύναμη και κουράγιο σε αυτές τις δύσκολες ώρες.
– Να εκπροσωπηθεί στην εξόδιο ακολουθία.
-Να δημοσιευτεί το ψήφισμα στον ημερήσιο τύπο.

ΠΗΓΗ: thitanews.gr
