Χαοτική παραμένει η κατάσταση στην αλβανική πρωτεύουσα, για δεύτερη ημέρα, με βίαια επεισόδια και πετροπόλεμο ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές οι οποίοι πετάνε μολότωφ και σπάνε τζάμια σε υπουργεία, δημόσια κτίρια ακόμη και στο πρωθυπουργικό μέγαρο .
Οι διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, διαμαρτύρονται κατά της διαφθοράς, ζητούν μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια και την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η πρώτη αντίδραση στην κατάσταση ήρθε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι ο οποίος τόνισε πως η βία δεν αποτελεί μέσο έκφρασης διαμαρτυρίας αλλά ούτε και η αστυνομική δύναμη μπορεί να υπερβεί τα όρια του νόμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ανοιχτός σε διάλογο με τους πολίτες και πρόθυμος, όπως είπε, να ακούσει τις ανησυχίες τους.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκο Πελέσι, αντέδρασε στην επίθεση στο κτίριο του Κοινοβουλίου και την καταδίκασε ως απαράδεκτη πράξη. Παράλληλα δε επισήμανε, ότι η βία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και ζητά από τα πολιτικά κόμματα να αποστασιοποιηθούν από την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η ατζέντα κανενός δεν είναι πιο σημαντική από την Αλβανία.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι όταν οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τα προβλήματα στην εκπαίδευση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ακολούθησαν βίαια επεισόδια μέχρι αργά το βράδυ και ανανέωσαν το ραντεβού για σήμερα το μεσημέρι. Μαζί τους σήμερα ενώθηκαν και μαθητές Λυκείων του κέντρου των Τιράνων και η κατάσταση πολύ γρήγορα έγινε βίαιη.
Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και πέταξαν μολότοφ στο υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο 1ος όροφος.
Η υπουργός Παιδείας, Μιρέλα Κουμπάρο, αντέδρασε λέγοντας πως όλοι έχουν το δικαίωμα να απαιτούν περισσότερα από τους θεσμούς, χωρίς όμως τη βία κατά της δημόσιας περιουσίας και των κυβερνητικών κτιρίων. Επανέλαβε την πρόσκληση για διάλογο, καθώς οι πράξεις καταστροφής «δεν αντιπροσωπεύουν τη σχέση του υπουργείου Παιδείας με τους μαθητές». Αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στο υπουργείο , είπε ότι καταστράφηκαν και έγγραφα, ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας θα παραμείνει ανοιχτό, παρά τις αναταραχές.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα με ανάρτησή του, επισημαίνει ότι η βία δεν αποτελεί λύση και ότι ο λογαριασμός για το χάος του παρελθόντος έχει πληρωθεί ακριβά.
«Η βία δεν είναι λύση! Η Αλβανία έχει πληρώσει εξαιρετικά υψηλό τίμημα για το χάος στο παρελθόν, όπου στο όνομα του θυμού και της εξέγερσης, θεσμοί δέχτηκαν επιθέσεις και περιουσίες καταστράφηκαν. Όποιος αγαπά την πατρίδα του δεν καταστρέφει την Αλβανία» αναφέρει στην ανάρτησή του.
Ο βουλευτής Ταουλάντ Μπάλα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού κόμματος, κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης και τον Σάλι Μπερίσα προσωπικά, ότι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια.
Αυτήν την ώρα οι διαδηλωτές επιτίθενται σε τράπεζες και βιτρίνες καταστημάτων, τις οποίες αφού λεηλατούν, βάζουν φωτιά.
Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν τραυματιστεί 14 αστυνομικοί εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ
