Κοινό μέτωπο από τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι η ψηφιακή αναβάθμιση του λογισμικού του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, οδηγώντας σε επικίνδυνες ελλείψεις αίματος στο Θριάσιο και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.
Τόσο ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζουν ότι τα τεχνικά προβλήματα του νέου πληροφοριακού συστήματος διέκοψαν την τροφοδοσία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων και μεταγγίσεων.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, το νέο σύστημα που εισήχθη πρόσφατα εμφάνισε δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα για λόγους ασφαλείας των ασθενών να διακοπεί η κεντρική διανομή αίματος στην Αττική. Μάλιστα, τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το αίμα που συλλέγουν τα ίδια, καθώς ο έλεγχος και η παραγωγή για την περιοχή της Αττικής πραγματοποιούνται κεντρικά από το ΕΚΕΑ. Αντίθετα, στα νοσοκομεία της περιφέρειας δεν καταγράφονται ανάλογα προβλήματα, καθώς η παραγωγή διενεργείται αυτόνομα από τα ίδια τα ιδρύματα.
Παρά τις εκτιμήσεις των εργαζομένων του ΕΚΕΑ οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει εγκάιρως σε συνέντευξη τύπου για τις δυσλειτουργίες, ότι θα απαιτηθούν ακόμη δύο ημέρες για την ομαλοποίηση της λειτουργίας, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ζητούν έκτακτο σχεδιασμό. Τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για άμεσο συντονισμό και μεταφορά αποθεμάτων από τα νοσοκομεία της περιφέρειας προς αυτά της Αττικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των επεμβάσεων και να μη τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός ασθενή.

