Το παιχνίδι του Μητσοτάκη παίζουν Τσίπρας και Αριστερά
Στελέχη της ΕΛΑΣ, άκριτα και ανεύθυνα, εύχονται «και στα δικά μας»
«Ο φόβος φυλάει τα έρμα» λέει η ευθύβολη λαϊκή σοφία και μπροστά στον κίνδυνο να κατηγορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι υποθάλπουν παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές, με στόχο την πρόκληση χάους, καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά στους δρόμους, αποδοκιμάζοντας προκαταβολικά τις λεηλασίες και την καταστροφή περιουσιών που συμβαίνουν στις δυτικές μητροπόλεις.
Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν και εκείνοι, όπως στελέχη της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, που άκριτα και ανεύθυνα εύχονται «και στα δικά μας», σαν να επιθυμούν να επαναληφθούν σκηνές αντίστοιχες με αυτές του Παρισιού στους δρόμους των ελληνικών αστικών κέντρων, παίζοντας το παιχνίδι του Μητσοτάκη, της κυβέρνησης, που αξιοποίησε δεόντως και αυτή τη δήλωση και άλλες παρόμοιες για να επαναφέρει το εκβιαστικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος».
Πάντως από το ΚΚΕ μέχρι τη ΝΙΚΗ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού αντιπολιτευτικού τόξου χαιρετίζουν το αγωνιστικό διήμερο στην Παιδεία, το οποίο άρχισε χθες με την κατασκήνωση και τη μεγάλη συναυλία που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας στο Σύνταγμα και κορυφώνεται σήμερα με τη μαζική, όπως αναμένεται, πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη τη χώρα.
«Οι κινητοποιήσεις πάντα έχουν μια αιτία. Αυτές οι κινητοποιήσεις δεν γίνονται γιατί κάποιοι ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν αναίτια να βγουν στους δρόμους, αλλά γίνονται γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες ανισότητες – πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας. Η ακρίβεια, το στεγαστικό ζήτημα και τα ελλείμματα στη δημόσια εκπαίδευση είναι χαρακτηριστικά της σημερινής Ευρώπης» δήλωσε για το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Τσουκαλάς. Καταδίκασε όμως «σκηνικά όπως αυτά που βλέπουμε στη Γαλλία, διότι δυσφημίζουν το περιεχόμενο των κοινωνικών αγώνων και είναι βούτυρο στο ψωμί της αντίδρασης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις «οξυγόνο για τη δημοκρατία» και προσθέτει: «Είναι αναγκαία η μαζική παρουσία όλης της κοινωνίας στους δρόμους, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Θεώνη Κουφονικολάκου υπογράμμισε («Ναυτεμπορική»): «Ο κοινωνικός θυμός πρέπει να βρει πολιτική διέξοδο μέσα από την ειρηνική διαμαρτυρία και τη συλλογική διεκδίκηση». «Στο πλευρό μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών» δηλώνει και η ΝΙΚΗ, καλώντας την Πολιτεία και την εκπαιδευτική κοινότητα «να μην επιτρέψουν προβοκάτσιες και δράση μπαχαλάκηδων».