Χωριάτικο: Η πτώση της χρυσής αυτοκρατορίας του ψωμιού

Οι 59 χειροπέδες από το ελληνικό FBI, οι 520 εταιρείες-φαντάσματα και το σκοτεινό εγκληματικό παρελθόν του 57χρονου που προσπάθησε να διαφύγει την τελευταία στιγμή

Για την υπόθεση της πρωτοφανούς φορολογικής απάτης που συγκλονίζει την κοινή γνώμη, το ελληνικό FBI και η ΑΑΔΕ προχώρησαν σε τουλάχιστον 59 συλλήψεις, ξεσκεπάζοντας ένα δαιδαλώδες εγκληματικό κύκλωμα με επίκεντρο την γνωστή αλυσίδα αρτοποιείων «Χωριάτικο». Η εκτιμώμενη ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου αγγίζει ή και ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες διεξάγονται ταυτόχρονα σε Αττική, Ζάκυνθο, Κορινθία, Ρόδο και Μύκονο για τον πλήρη εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ο 57χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας, Άγγελος Γιαννακόπουλος, ο οποίος συνελήφθη στα Ιωάννινα ενώ κατευθυνόταν εσπευσμένα προς τα αλβανικά σύνορα, προκειμένου να διαφύγει αεροπορικώς στο Ντουμπάι. Αν και σε βάρος του ίσχυε περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα λόγω παλαιότερων υποθέσεων, ο ίδιος ταξίδευε συστηματικά στο εξωτερικό μέσω Αλβανίας. Η αστυνομική επιχείρηση επισπεύσθηκε την τελευταία στιγμή όταν οι αρχές διαπίστωσαν την πρόθεσή του να εγκαταλείψει εκ νέου τη χώρα.

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, η φορολογική απάτη «έτρεχε» από το 2016, στηριζόμενη σε ένα δίκτυο που περιλαμβάνει έως και 520 εταιρείες-φαντάσματα, αχυρανθρώπους, επιχειρηματίες και λογιστές. Το μοτίβο της δράσης περιελάμβανε τη διαρκή ίδρυση και διακοπή επιχειρήσεων, τη συσσώρευση χρεών σε ΦΠΑ και ΕΦΚΑ και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων σε νέες εικονικές εταιρείες, ενώ παράλληλα ελέγχονται περίπου 200 καταστήματα, καθώς και επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδιοκτήτη στη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου και της Ρόδου.

Ο 57χρονος επιχειρηματίας διατηρεί πλούσιο ποινικό παρελθόν σχεδόν είκοσι ετών, καθώς έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις σωματεμπορίας (trafficking) το 2008, χρηματισμό αστυνομικού στη Μύκονο το 2025, ενώ καταδικάστηκε το 2015 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2025 είχε συλληφθεί εκ νέου όταν εντοπίστηκε να οδηγεί τη πολυτελή Lamborghini του με ταχύτητα 216 χιλιομέτρων την ώρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Οι έρευνες των αρχών παραμένουν σε εξέλιξη για τη συνολική χαρτογράφηση της οργάνωσης και τον εντοπισμό των κρυμμένων κεφαλαίων.