Τα τεκταινόμενα γύρω μας

Εκτός από τους Τούρκους αναλυτές αλλά και τους απλούς πολίτες, δεν είναι λίγοι οι ανά τον κόσμο αναλυτές που προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία και την Ανω Μεσοποταμία.

Η έκκληση του Οτζαλάν για εκεχειρία και για αποχώρηση των ανταρτών από τα βουνά της τουρκικής επικράτειας φαίνεται ότι αποτελεί τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στην ως άνω περιοχή, που, απ’ ό,τι φαίνεται, οδηγείται σε μια βελούδινη αλλαγή ισορροπιών στην αρχή και συνόρων σε επόμενο στάδιο.

Για να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα, θα καταφύγουμε σε έναν από τους πιο σημαντικούς διπλωμάτες της γείτονος, τον Σιουκρού Ελεκντάγ, ο οποίος, πέραν του ότι διετέλεσε πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, και δοκιμασμένη αναλυτική ικανότητα έχει, αλλά και την κατάλληλη πληροφόρηση για να αξίζει πραγματικά την προσοχή μας.

Μεταφράζουμε λοιπόν αυτούσια πρόσφατη ανάλυση του έμπειρου Τούρκου διπλωμάτη:

«Ο Οτζαλάν μέσα από το μήνυμα που απηύθυνε στο Νεβρόζ έδωσε και το πλαίσιο της υποτιθέμενης “ειρηνικής λύσης” του Κουρδικού.

Στο επίκεντρο της έκκλησής του βρίσκεται το σχέδιο πάνω στο οποίο συμφώνησαν ο Ερντογάν με τον Οτζαλάν για τη συνένωση της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας υπό τη στέγη ενός τουρκοκουρδικού ομοσπονδιακού κράτους.

Το κουρδικό σκέλος του ομοσπονδιακού κράτους θα συμπεριλαμβάνει το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος, που θα αποτελείται από τους Κούρδους που κατοικούν στα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας, δηλαδή στη ΝΑ Τουρκία, στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν (Κιρκούκ – Μοσούλη) και τη ΒΑ Συρία. Η αναφορά του Οτζαλάν στον “Εθνικό Ορκο” έγινε για να φανεί αυτό το σχέδιο ελκυστικό και να επηρεαστεί η τουρκική κοινή γνώμη.

Αυτή η ενωμένη Τουρκοκουρδική δομή θα γίνει υπό την ηγεσία και με τις προσπάθειες της Τουρκίας. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί μόνον αν πληρώσει μεγάλο τίμημα η Τουρκία. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μαλίκι λέει ότι το Κιρκούκ και η Μοσούλη είναι αραβικά εδάφη και ότι ο Μπαρζανί μπορεί να τα πάρει μόνο με πόλεμο. Με άλλα λόγια, για να υλοποιηθεί το κοινό σχέδιο Ερντογάν – Οτζαλάν, πρέπει να ανασχεδιαστεί η Μέση Ανατολή! Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ίσως κληθεί να πολεμήσει με το Ιράκ και τη Συρία!

Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια δομή υπό την ηγεσία της Τουρκίας, επειδή σταδιακά θα προσελκύσει και τους Κούρδους του Ιράν, θα προκαλέσει τη βίαιη αντίδραση του Ιράν, το οποίο είναι μονίμως στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει διαθέσει 97.000.000 δολάρια για την εκ των έσω κατάρρευση του Ιράν. Από την άποψή αυτή, η Τεχεράνη αυτή τη νέα πολιτική αρχιτεκτονική που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην περιοχή θα τη θεωρήσει ως έναν ακήρυκτο πόλεμο, στον οποίο συμμετέχει και η Τουρκία, που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Τελικά, όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να βρεθεί αναπόφευκτα η Τουρκία σε έναν πόλεμο αντιμέτωπη με μια συμμαχία Ιράν – Ιράκ – Συρίας. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η τουρκοκουρδική ομοσπονδία θα πραγματοποιηθεί, δεν έχει καμία τύχη να επιβιώσει. Κι αυτό γιατί το δεύτερο σκέλος της ομοσπονδίας, οι Κούρδοι, θα ακολουθούν με κλειστά μάτια τις πολιτικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που τους θεωρούν ευεργέτες τους!

Με άλλα λόγια, το ως άνω σχέδιο, που φέρεται να ανήκει στους Ερντογάν – Οτζαλάν, στην ουσία είναι ένα σχέδιο αμερικανικής και ισραηλινής έμπνευσης. Και αν υλοποιηθεί, τα συμφέροντα του κουρδικού και του τουρκικού ομόσπονδου κράτους θα είναι σε συνεχή σύγκρουση και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τελικά οι Κούρδοι να αποχωρήσουν από την ομοσπονδία, δημιουργώντας ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος, που θα αποτελεί τον χωροφύλακα των συμφερόντων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Στην πραγματικότητα, το σχέδιο Ανατολίας – Μεσοποταμίας είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδιστάν με την υποστήριξη και τις προσπάθειες της ίδιας της Τουρκίας, ένα σχέδιο απόσπασης της ΝΑ Τουρκίας από την τουρκική επικράτεια.

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που έχει καταληφθεί από το σύμπλεγμα της μεγαλομανίας, δεν έχει αντιληφθεί ότι το σχέδιο αυτό, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θα παρασύρει τη χώρα μας σε έναν πόλεμο με τις γειτονικές χώρες και θα οδηγήσει στον διαμελισμό της Τουρκίας.

Ο δε ρόλος της κατ’ όνομα Επιτροπής Σοφών, που έχει συγκροτηθεί για να προπαγανδίσει την «ειρηνική λύση», είναι στην ουσία να παρουσιάσει αυτό το σενάριο της καταστροφής ως κάτι θετικό στην τουρκική κοινή γνώμη».

Επειδή έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για το θέμα, που επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, άρα αφορά άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα, νομίζουμε ότι η ανάλυση του Ελεκντάγ αξίζει την προσοχή μας.

Αναλυτές και λοιπά … παλικάρια, πιάστε τα μολύβια!!!

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα