ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το έθνος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ απειλούνται και τα κεκτημένα της Εθνεγερσίας!

Μετά την αμφισβήτηση της κυριότητας 16 ελληνικών νησιών από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνης Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα».
Η δήλωση του Ελληνα υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος, Τανζού Μπιλγκίτς, του οποίου δήλωσε ότι «αυτή η στρεβλή αντίληψη που βρίσκεται στη βάση όλων των προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με το Αιγαίο, βλάπτει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διευθέτηση των διαφωνιών σχετικά με το Αιγαίο», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο εντός του πλαισίου που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο».

Μετά την κατοχή του 40% της Κύπρου, η Τουρκία προωθεί αργά αλλά σταθερά τα σχέδιά της, που είναι ο έλεγχος του Αιγαίου, αφού προηγουμένως κατόρθωσε να αποτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. από πλευράς της χώρας μας, κατέστησε γκρίζα περιοχή αυτή των Ιμίων και υποχρέωσε τον Κ. Σημίτη να αναγνωρίσει στη Μαδρίτη το 1997 ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ εκείνων που δεχτήκαμε στη Διακήρυξη της Μαδρίτης, το 1997, ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, ήταν και τα εξής:
– Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους,
– Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση…

Δηλαδή, αφενός μεν αναγνωρίσαμε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, άρα, όπου ζωτικά συμφέροντα, δικαίωμα υπεράσπισής τους με πόλεμο, και αφετέρου δεσμευτήκαμε να αποφύγουμε τις μονομερείς ενέργειες, άρα, να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., κάτι που αποτελεί νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμά μας.
Μετά την κατοχή στην Κύπρο και το σχέδιο της άλωσης του Αιγαίου, που είναι σε εξέλιξη, είναι προφανές ότι είναι σχετικά πιο εύκολο για την Αγκυρα να προωθήσει τα σχέδιά της στη Θράκη, χρησιμοποιώντας τη μουσουλμανική μειονότητα, την οποία σε μεγάλο βαθμό έχει καταστήσει «εργαλείο» των επεκτατικών στόχων της.

Η οικονομική κατάσταση έχει ήδη αποδυναμώσει τη γεωπολιτική, διπλωματική, διεθνοπολιτική και στρατιωτική ισχύ της χώρας μας. Σε περίπτωση δε που η Ελλάδα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και από την ευρωζώνη, ο κίνδυνος λεηλασίας του ελληνικού θαλάσσιου και χερσαίου χώρου δεν θα περιοριστεί μόνο στην εξ Ανατολών απειλή.
Χωρίς ίχνος διάθεσης κινδυνολογίας, το έθνος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ απειλούνται και τα κεκτημένα της Επανάστασης του ’21.
Τότε, ένας σημαντικός Ελληνας εκμεταλλεύτηκε τη θέση που είχε δίπλα στον ηγέτη μιας μεγάλης δύναμης, έδωσε υπόσταση στο επαναστατικό κίνημα και οδήγησε το έθνος στην απελευθέρωση.

Στο πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, είδαμε τον Ελληνισμό να κινητοποιεί την πολιτική ηγεσία της πόλης και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δείγμα της απίστευτης δύναμης που διαθέτει ο Ελληνισμός στις ΗΠΑ. Είναι καιρός ο Ελληνισμός εκεί να αντιληφθεί ότι σε αυτή την ιστορική φάση ίσως είναι πιο ισχυρός από τον ελλαδικό Ελληνισμό, να αναζητήσει τρόπους κατάλληλης οργάνωσης, αλλά και έναν νέο Καποδίστρια, για να μη χάσουμε όσα κερδίσαμε στην Επανάσταση του 1821.
Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει, αρκεί να αναγνώσουμε καλά την κατάσταση και να λάβουμε τα μηνύματα και τα κελεύσματα της ζώσας Ιστορίας!

Σάββας Καλεντερίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα