Βγάλτε τα μάτια σας, όχι στις πλάτες μας!

Η αντιπαράθεση των αρχηγών στη Βουλή και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Παρακολουθώ ξανά το βίντεο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης Τσίπρα – Μητσοτάκη και παρατηρώ κάτι που ομολογώ ότι δεν με ενθουσιάζει: τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν πάρει τα πρωτοσέλιδα δύο μεγάλων εφημερίδων της Κεντροαριστεράς, του «Βήματος» και των «Νέων», και να τα ανεμίζουν ο ένας στον άλλον για να πείσουν το φιλοθεάμον κοινό ποιος είναι πιο διαπλεκόμενος. Πρώτος άρχισε ο Κυριάκος, σηκώνοντας «παντιέρα» τα κόκκινα πρωτοσέλιδα. Ακολούθησε ο Τσίπρας, ο οποίος είχε έτοιμα δυο τρια πρόσφατα πρωτοσέλιδα για να επιχειρηματολογήσει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι απλώς παίρνει «γραμμή» από το συγκεκριμένο κέντρο, αλλά την εκτελεί μέχρι κεραίας. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο Καμμένος, που είχε μαζί του το παλαιό πρωτοσέλιδο του συγκροτήματος με τον Καραμανλή και την «Ντόλυ». Το πράγμα χειροτέρεψε όταν συνεχίστηκε η «έπαρσις» πρωτοσέλιδων.

Εκτός από το «Βήμα» και «Νέα», Τσίπρας και Μητσοτάκης άρχισαν να διαβάζουν πρωτοσέλιδα της «Ακροπόλεως» για να πείσουν το εθνικό ακροατήριο για τις αγαστές σχέσεις που φέρεται ότι είχε έκαστος με τον «εκδότη» της (αλήθεια, πώς απονέμεται αυτός ο τίτλος στην Ελλάδα;), το όνομα του οποίου ακούστηκε στην αίθουσα περισσότερο και από του Ψυχάρη (κατάπτωσις!). Σε άλλους καιρούς, θα ήταν απολύτως λογικό να τοποθετείται δίπλα στο «Βήμα» η «Ακρόπολις» του Γαβριηλίδη και του Φιλιππίδη – μια ματιά στο σώμα της εφημερίδας στη Μεταπολίτευση αρκεί για να καταλάβει για τι φύλλο περιωπής μιλάμε. Αλλά, τώρα, εκδότες και εκδοτίσκοι, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι, ρεπόρτερ και μαφιόζοι, όλοι μαζί, χύδην; Το έργο έκλεισε με πρωτοσέλιδα αριστερής εφημερίδας που κατέθεσε στα πρακτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Προσέξτε: Κατανοώ πλήρως τη διάθεση για αντιπαράθεση μέσω των ΜΜΕ – όπως στρώσαμε, θα κοιμηθούμε.

Καταλαβαίνω ότι έχουν γίνει τεράστια λάθη, τα οποία μας έχουν εκθέσει. Αλλά αυτό που κάνουν οι αρχηγοί συνιστά τεράστιο λάθος. Τι σκέφτεται, άραγε, ο μέσος πολίτης βλέποντας πρωτοσέλιδα να ανεμίζουν; Τι συμπεραίνει, όταν βλέπει να αθροίζεται η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα με λαθρόβια έντυπα; Μα, ότι δεν αξίζει να αγοράζει εφημερίδα. Μα, ότι η εργασία δεκάδων συναδέλφων μου στο «Βήμα» και στα «Νέα», επαγγελματιών δημοσιογράφων, απαξιώνεται. Τι δεν καταλαβαίνει ο πολίτης; Οτι η δουλειά αυτών των ανθρώπων, η δική μας δουλειά, η δουλειά με συλλογικότητα, πετιέται στα σκουπίδια. Δεν ξέρει επίσης ότι οι μισές ειδήσεις που διαβάζει στο διαδίκτυο είναι κλεμμένες από εφημερίδες, από τον κόπο και τον ιδρώτα επαγγελματιών δημοσιογράφων. Αν η απαξίωση οδηγήσει σε λουκέτα, νομίζει ότι θα διαβάζει στο διαδίκτυο τις ειδήσεις που αντιγράφουν καθημερινά τα παιδάκια που πληρώνονται με βάση τον αριθμό των αναρτήσεων σε ιστοσελίδες; Γελιέται. Την τύφλα του θα ξέρει… Θερμή παράκληση, λοιπόν, στους αρχηγούς: Βγάλτε τα μάτια σας, όχι στις πλάτες μας. Γιατί, στην πρώτη κρίση που θα χρειαστεί να διαχειριστείτε, θα μας ψάχνετε στο τηλέφωνο και δεν θα υπάρχουμε.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα