ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Πανικός στην Αγκυρα. Η επόμενη ημέρα οριστικοποιείται στη συνάντηση Τραμπ – ΠούτινΣχόλιο – μετάφραση
Σάββας Καλεντερίδης

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι επικρατεί πανικός στην Αγκυρα, μετά τη διαρροή πληροφοριών, μέσω δημοσιευμάτων, που επιβεβαιώνουν τους φόβους της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει στα σοβαρά ζητήματα στη Συρία και, ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, η Δαμασκός θα αναγνωρίσει ένα είδος αυτονομίας στους Κούρδους της Συρίας.

Το θέμα είναι τεράστιο και η ίδια η Τουρκία το έχει αναγνωρίσει ως έναν σοβαρότατο κίνδυνο, που μπορεί να απειλήσει την εθνική συνοχή και ακεραιότητά της.
Φυσικά, το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της φενάκης της «καθαρής Τουρκίας» θα μπει στην προσεχή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μεταξύ τους συμφωνία για την επόμενη ημέρα στη Συρία. Εως τότε και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα πράγματα, παραθέτουμε άρθρο της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» που αναφέρεται στο θέμα και αφήνουμε ως… υπόλοιπο, για εξέταση προσεχώς, το θέμα της αποχώρησης της Τουρκίας από την Αφρίν και την Αλ Μπαμπ.
Σοβαρές εξελίξεις εν όψει στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», που έχει σοβαρές πηγές στην κυβέρνηση Ερντογάν και στο τουρκικό κράτος.

Με βάση το εν λόγω δημοσίευμα, κατά τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής των δυνάμεων του PKK/PYD σε έμμισθο στρατό, ο οποίος θα υπάγεται στον εθνικό στρατό της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούνται ορισμένες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικά σε αυτήν που εκτείνεται ανατολικά του Ευφράτη. Η εφημερίδα «Ελ Βατάν», που αποτελεί ημιεπίσημο όργανο του κόμματος Μπάαθ και της κυβέρνησης Ασαντ, επιβεβαίωσε ότι κορυφαία στελέχη του PKK/PYD βρίσκονται στη Δαμασκό για επαφές με την κυβέρνηση.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του PKK/PYD, που δραστηριοποιούνται ανατολικά του Ευφράτη, προετοιμάζονται να ενταχθούν ως ξεχωριστή δύναμη στον εθνικό στρατό της Συρίας. Σύμφωνα με το πλαίσιο των συζητήσεων, αν επιτευχθεί συμφωνία στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι, θα επαναλειτουργήσουν τα στρατολογικά γραφεία, θα αναρτηθούν και σημαίες της Συρίας, θα τοποθετούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ θα αναγνωριστούν ειδικά πολιτικά και στρατιωτικά δικαιώματα στους Κούρδους του PKK/PYD.

Το καθεστώς που έχει αναγνωριστεί για τις δυνάμεις των Πεσμεργκά στο Ιράκ, μετά την έγκριση του Συντάγματος του 2005, θα αναγνωριστεί και για τις δυνάμεις του YPG/PKK. Ο μισθός των στελεχών του PKK/PYD θα πληρώνεται από τη Δαμασκό. Οσον αφορά τους μαχητές που πολέμησαν τα προηγούμενα χρόνια στις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων του PKK/PYD, η περίοδος αυτή θα θεωρηθεί θητεία στον συριακό στρατό.

Με βάση ένα άλλο άρθρο, στο οποίο φαίνεται ότι συμφώνησαν τα δύο μέρη, στις περιοχές που ελέγχονται από το PKK/PYD η εκπαίδευση θα επανασχεδιαστεί και θα γίνεται στα κουρδικά και τα αραβικά. Επίσης, έχουν συμφωνηθεί ο υπουργός Πετρελαίου της Συρίας να είναι Κούρδος, όπως και η παραμονή των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή. Στις πετρελαιοφόρες περιοχές που ελέγχονται από το PKK/PYD, δικαίωμα άντλησης και εκμετάλλευσης θα έχουν εταιρίες δυτικών συμφερόντων.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ρωσία, πέραν της νομιμοποίησης-μονιμοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές Χομς, Ντερ Ελ Ζορ, Λατάκεια και Ταρτούς, θα αποκτήσει ενισχυμένα δικαιώματα άντλησης και εκμετάλλευσης στις περιοχές όπου υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δυτικά του Ευφράτη.

Από κουρδικής πλευράς, τις διαπραγματεύσεις κάνουν οι Iham Ahmed, ηγετικό στέλεχος που εκπαιδεύτηκε στο όρος Κανδήλι, και Redur Halil, εξέχον στέλεχος του κουρδικού κινήματος στη Συρία. Από πλευράς Συρίας, στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει εννεαμελής επιτροπή της Βουλής με επικεφαλής τον Ӧmer Osi. Οι επαφές και οι συνομιλίες του καθεστώτος Ασαντ με τους Κούρδους έχουν ενταθεί μετά την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» και την κατάληψη της Αφρίν από τον τουρκικό στρατό. Η εφημερίδα «Ελ Βατάν», που ανήκει στον Rami Mahluf, έμπιστο ξάδερφο του Ασαντ, δημοσίευσε ορισμένα άρθρα της συμφωνίας που είναι υπό διαμόρφωση.

Σύμφωνα πάντα με την «Ελ Βατάν», έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση στα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών και ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκείνα που θα συμφωνηθούν στην προσεχή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν.
Το σχέδιο επανένωσης της Συρίας, το οποίο προβλέπει την παραμονή των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή Ριμελάν, φαίνεται ότι εξυφάνθηκε για να σταματήσουν τα σχέδια της Τουρκίας για την Ιεράπολη / Μένπετζ και την περιοχή Γκίρε Σπι / Τελ Αμπιάντ.

Ο Yasir Zakri, παλιό μέλος της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Δυνάμεων της Συρίας, δήλωσε στη «Γενί Σαφάκ» ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας που είχε αρχίσει επί Χαφέζ αλ Ασαντ συνεχίζεται τώρα από τον γιο του, Μπασάρ. Ο Zakri τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στα θέματα της μεταξύ τους κατανομής των ενεργειακών αποθεμάτων της Συρίας και της ασφάλειας του Ισραήλ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στην Ιεράπολη, στην Γκίρε Σπι / Τελ Αμπιάντ και τη Ράκα οι Κούρδοι ήδη έχουν αρχίσει να κατεβάζουν τα πορτρέτα του Οτζαλάν και τις σημαίες του ΡΚΚ, και πως σύντομα θα αναρτηθούν οι σημαίες της Συρίας και τα πορτρέτα του Ασαντ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα