Το καλοκαίρι εκείνο… Νο 1

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι νάμαστε και πάλι εδώ μετά το καλοκαιράκι. Σας εύχομαι ένα ευχάριστο Φθινόπωρο και, αμήν και πότε, επιστροφή στην κανονικότητά μας

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Τον Τζίτζη ασφαλώς θα τον θυμόσαστε. Είναι εκείνος ο τύπος, που εμφανίστηκε ξαφνικά στη γειτονιά και στο καφενείο «Η Συνάντησις των Φίλων», του κ. Νικολάου Μερακλή, του επιλεγομένου και «Μπίχλα», καθόσον η καθαριότητα δεν είναι και το δυνατό σημείο του.

Ο Τζίτζης το λοιπόν, έρχεται καθ’ εκάστην στον καφενέ κρατώντας εφημερίδας τρεις και βιβλία πέντε. Και μη νομίσετε ότι τα βιβλία τα έχει για μόστρα ή τα βγάζει όξω για να πάρουν αέρα, καθόσον και η μούχλα σκοτώνει τη γνώση. Όχι. Τα έχει και τα μελετάει φίλε μου. Και να δεις που τα καταλαβαίνει κιόλας.

Είχε χαθεί ο Τζίτζης όλο το καλοκαίρι και κατά πως είπε στον κ. Νικόλαο Μερακλή, τον επιλεγόμενο και «Μπίχλα», είχε πάει διακοπές, άνευ περαιτέρω διευκρινίσεων.

Είναι αλήθεια πως είχε λείψει στην αξιότιμη πελατεία του καφενείου «Η Συνάντησις των Φίλων» ο κ. Τζίτζης και προπαντός είχαν λείψει οι αναλύσεις του. Γι’ αυτό με το που έκανε την εμφάνισή του και αφού καταλάγιασε το σούσουρο, ένας- ένας οι πελάτες πήραν του πισινούς τους, τουτέστιν τις καρέκλες τους, και πλησίασαν στο τραπέζι του Τζίτζη.

Καλημέρα κύριε Τζίτζη. Πώς τα βλέπετε τα πράματα; Έχουμε καιρό να τα πούμε, λέει ο Γρηγόρης, που σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, αλλά αριστεύει στο τάβλι.

Ο Τζίτζης, παραγγέλνει ούζο με διπλό μεζέ, και ο Νικόλαος Μερακλής ο ιδιοκτήτης του καφενέ, ο επιλεγόμενος και μπίχλας, φωνάζει δίνοντας την παραγγελία «μέσα». Τρίχες «μέσα» δηλαδή. Στον εαυτό του τη δίνει

– Ούζο με διπλό μεζέ στον κύριο Τζίτζη.

– Έφτασεεεεε, απαντάει ο ίδιος….

Σε λίγο έρχεται το ούζο, καμακώνει μία ελιά ο Τζίτζης, τη μασάει, φτύνει το κουκούτσι το πάτωμα, πίνει μια γουλιά ούζο και αρχίζει:

-Μύλος

-Το οποίον κύριε Τζίτζης αρωτάει ο Αντώνης, που σπουδάζει τίποτα.

Ο Τζίτζης ξεροβήχει, τρώει την ουρά της σαρδέλας, ξαναπίνει μια γουλιά ούζο και αρχίζει.

-Σύντροφοι το καλοκαίρι σιγά σιγά μας αφήνει. Οι παλιότεροι θα θυμούνται κείνο τo τραγουδάκι του Πεπίνο Ντι Κάπρι: «Μelancolie in Settembre», που βαράει λήξη του καλοκαιριού και αρχή του Φθινοπώρου. Το λοιπόν τα κεφάλια μέσα και ετοιμαστείτε για νέα λοκντάουν, καίτοι τα έχει αποκλείσει  ο συμπολίτης πρωθυπουργός και νέα φαντασμαγορικά τηλεσόου των λοιμωξιολόγων εφάμιλλα της Καντσονίσιμα, της αλησμόνητης Ραφαέλλα Καρά.

Και τι δεν είχαμε ρε μάγκες το καλοκαίρι εκείνο, που μας αποχαιρετά!

-Για λέγε δάσκαλε, λέει ο παλαίμαχος διαιτητής κύριος Γιώργος.

-Είχαμε αρκετά ευτράπελα, τα οποία δεν θα πρέπει να τα φάει το σκοτάδι, διότι μερικά αποτελούν μνημεία κουταμάρας και γελοιότητας. Ας τα δούμε σιγά σιγά.  Μέσα λοιπόν στη  παραζάλη των κρατούντων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δεν απεφεύχθησαν οι φαιδρότητες όπως τα 150 ευρώ σε είδος, δώρο στους νέους για να εμβολιασθούν. Ήγουν κάνεις το εμβόλιο, τσιμπάς μία προκαταβολή βάζεις άλλα χίλια και αγοράζεις το λαπ τοπ.

-Δηλαδή δάσκαλε οι ΛΟΑΤΚΙ μπορούν να κάνουν το σώμα τους ό,τι θέλουν, αλλά οι νέοι και όσοι δεν γουστάρουν ποτέ;

– Εσύ ρε μάγκα μου, λέει ο Τζίτζης, έχεις φάει ίσαμε ένα κουβά φλιτ ψέκασμα. Είχαμε το λοιπόν και έναν Ιεράρχη, ο οποίος μας φοβέρισε ότι όποιος δεν κάνει το εμβόλιο θα πάει στην… κόλαση. Με τέτοιες σάχλες, μάλλον απομακρύνουν τον κόσμο από την Εκκλησία.

-Τι να πεις, μονολογεί ο Μήτσος απόφοιτος δημοτικού και διπλωματούχος αεριτζής. Ναι αλλά δάσκαλε, απ΄ αυτούς  που δεν κάνουν εμβόλιο δεν κινδυνεύουν οι άλλοι;

-Ποιοι ρε; Αφού οι «άλλοι» έχουν κάνει το εμβόλιο. Το οποίον μύλος.Αμ το άλλο ρε; Ο κ. Χαρδαλιάς έβγαλε φετφά ότι στους γάμους θα χορεύει μόνο το ζευγάρι και οι άλλοι θα γλέπουν. Μόνον τον χορό θα γλέπουν εννοείται και μη πάει το μυαλό σας σε κάτι άλλο…

-Κρίμα, φωνάζει το μορτάκι ο Άγγελος γνωστός μπανιστιρτζής στα πέριξ.

Ο Τζίτζης κάνει πως δεν ακούει και συνεχίζει

-Από τα κορυφαία γεγονότα του καλοκαιριού μάγκες ήταν το Euro 2020, που έγινε το… 2021. Μυστήρια πράματα. Το Euro αυτό μάγκες ίσως ήταν από τα καλύτερα που έχουμε δει, χωρίς να λείψουν και τα παρατράγουδα. Και κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το σημειώσουμε: Μετά από 1 ½ χρόνο ο κόσμος ξαναγύρισε σιγά – σιγά στα γήπεδα, δίνοντας το απαραίτητο χρώμα και ατμόσφαιρα. Αλλά δραματικό και παραλίγο τραγικό, γεγονός η ανακοπή που έπαθε ο δανός διεθνής  ποδοσφαιριστής, που αγωνίζεται στην ιταλική Γιουβέντους Κρίστιαν Έρικσεν, που πάγωσε τον πλανήτη. Ευτυχώς ο Κρίστιαν που κυριολεκτικώς πήγε κι’ ήρθε από τον κάτω κόσμο είναι καλά, αλλά θα πρέπει να αποχαιρετήσει οριστικά τα γήπεδα.

-Ναι δάσκαλε. Εγώ και δεν ντρέπομαι να το πω, έκλαψα τότε, λέει ο Αργύρης που παίζει σέντερ φορ στην ομάδα της γειτονιάς.

-Όμως, συνεχίζει ο Τζίτζης, είχαμε και την  κορυφαία γελοιότητα, που  ήταν η εντολή της UEFA να γονατίζουν οι ποδοσφαιριστές των εθνικών ομάδων, δηλώνοντας έτσι σεβασμό στην ζωή των μαύρων. Λες και οι Έλληνες π.χ. δεν σέβονται τις ζωές όλων των λαών και όχι αποκλειστικώς μόνο των μαύρων… Ευτυχώς, λίγες εθνικές ομάδες δέχθηκαν να γελοιοποιηθούν μ’ αυτή την ανοησία. Και βέβαια πάντα με την ανοχή των ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά και του ΓΓ της UEFA κ. Θεοδωρίδη (!), αφέθηκε η FYROM να κορδώνεται ως σκέτη «Μακεδονία» (εμείς το περιμέναμε, άλλοι έπεσαν απ’ τα σύννεφα…) γράφοντας στις παλαιότερες πατούσες της, διότι υποδήματα μάλλον δεν έχουν, την συμφωνία των Πρεσπών.

-Ναι αλλά διαμαρτυρηθήκαμε έντονα δάσκαλε, παρατήρησε ο Μιχάλης, φουλ νεοδημοκράτης.

-Ναι για, συμφωνεί ο Τζίτζης κι΄ εκείνοι δεν είχαν πού να ρίξουν τις στάχτες. Άσε μας ρε Μιχάλη.

-Καλά σου λέει ρε, πετάγεται ο Αργύρης το σέντερ φορ.

Ο Τζίτζης, ρίχνει άγριες ματιές δεξιά και αριστερά, σημάδι ότι στην επόμενη διακοπή, μάλλον θα πέσουν φάπες και λέει:

-Το λοιπόν συνεχίζουμε. Ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο, που κι’ αυτοί ήταν του 2020, αλλά έγιναν το 2021. Ήταν οι «μουγκοί» αγώνες, αφού έγινα χωρίς κόσμο. Η συγκομιδή της Ελλάδας σε μετάλλια ίσως δεν ήταν η αναμενομένη, αλλά είχαμε 2 χρυσά, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο. Σε καμία περίπτωση άσχημα.

Ο Τζίτζης σταματάει την αφήγηση, καρφώνει το σαλαμάκι από τον μεζέ, το καταπίνει, πίνει μια γουλιά ούζο και δηλώνει

-Μάγκες τέρμα για σήμερα. Η συνέχεια στο προσεχές. Και τώρα διαλυθείτε ησύχως…

Και διελύθησαν άπαντες…

(η συνέχεια και το τέλος στο επόμενο)

Υ.Γ. Και για να ευθυμήσουμε λίγο, απολαύστε το παρακάτω κειμενάκι, που δείχνει την, με το πιστόλι στον κρόταφο, λατρεία των Ούγγρων προς τον Στάλιν, τον τεράστιο ανδριάντα του οποίου, γκρέμισαν τον Οκτώβριο του 1956 κατά την μεγάλη ουγγρική εξέγερση, την οποία κατέπνιξε στο αίμα ο εκ των διαδόχων του «πατερούλη», σύντροφος Νικήτα Χρουστσώφ.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα