Καταιγίδα στο Αιγαίο – 2 (ή πώς γίναν τα πράγματα)

Συνεχίζουμε και τελειώνουμε σήμερα με το βιβλίο του Αντιστρατήγου κ. Νικολοδήμου. Προχθές μιλήσαμε γενικά και μάλλον ολίγον αόριστα για το βιβλίο του «Καταιγίδα στο Αιγαίο». Σήμερα λέμε να μιλήσουμε λιγάκι πιο συγκεκριμένα.

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Ο λόγος είναι ότι επειδή το βιβλίο είναι αυτοέκδοση του συγγραφέα και το προόριζε για περιορισμένο αριθμό φίλων, είναι επόμενο οι αλήθειες που αναφέρει να μη γίνουν ευρέως γνωστές και αυτό δεν θα είναι καλό.

Τις αναφέρουμε… τηλεγραφικά:

Ο Στρατηγός λοιπόν, επισημαίνει τρία βασικά σφάλματα που σημειώθηκαν εκείνες τις ημέρες:

α. Η τοποθέτηση της σημαίας στην Ανατολική Ίμια,  χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την φρούρησή της (σελίδα 56)

β. Αφαίρεση τουρκικής σημαίας από την Αν.  Ίμια από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, εν αγνοία της 80 ΑΔΤΕ (σ.56). Τούτο βέβαια, αφού ενεπλάκησαν Ένοπλες Δυνάμεις  σημαίνει πόλεμο. Είχε ληφθεί τέτοια απόφαση;

γ. Αλλαγή αποστολής  της Ομάδος Καταδρομή και αντί να πάνε στα Ίμια εγκαταστάθηκαν την Καλόλιμνο (σ.65).

Και το κακό συνεχίζεται.

  • Τα ΜΜΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσεως μεταδίδουν ανεξέλεγκτα διαβαθμισμένες πληροφορίες και χρειάστηκε άμεση αντίδραση του υποδιοικητού της ΑΔΤΕ για να περιοριστεί κάπως η ανευθυνότητα αυτή (σ. 75). Όλοι βέβαια θυμόμαστε τον, σε ζωντανή σύνδεση,  απόπλου του Στόλου, από τον Ναύσταθμο…
  • Οκ καιρικές συνθήκες ήταν, αν όχι απαγορευτικές, λίαν επικίνδυνες για πτήση αυτού του τύπου Ελικοπτέρου (σ. 81).
  • Οι λόγοι της πτώσεως του Ελικοπτέρου αναφέρονται στην σελίδα 83.
  • Το πιο φαιδρό για την τότε πολιτική ηγεσία ήταν ότι το ΚΥΣΕΑ, συνεδρίασε στην Βουλή, αντί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ (σ. 84). Ίσως φοβήθηκαν μήπως είχαμε κανένα πραξικόπημα… Η πληροφορία ότι οι πολίτικοι μας χρησιμοποιούσαν τότε σχολικούς χάρτες, ελέγχεται ως ανακριβής.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση απουσίασε εντυπωσιακά από την κρίση, ενώ εκ των υστέρων εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «οι νησίδες Ίμια ανήκουν  στα Δωδεκάνησα, με βάση τις συνθήκες του 1923, 1932 και 1947» και κάλεσε την Τουρκία να… συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες. Πιο αποφασιστική παρέμβαση πεθαίνεις!!!…. (σ. 101)

Τέλος από την σελίδα 103 και μέχρι την σελίδα 115, αναλύονται οι τρόποι ενεργείας Ελλήνων και Τούρκων, που είναι και το «ζουμί» της όλης αφηγήσεως.

Αυτά, σε πολύ αδρές γραμμές, εξιστορούνται από τον τότε Ταξίαρχο και νυν Αντιστράτηγο ε.α. κ. Αθανάσιο Νοκολοδήμο, ο οποίος στην λεγομένη  «Κρίση των Ιμίων»,  ήταν ο τοπικός διοικητής και γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς γίναν τα πράγματα…

Υστερόγραφο

Σε συνέχεια του κειμένου που αναφερόταν στο σεξ, όπως το έβλεπε το ΕΑΜ, που αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, ο συμμαθητής μου από το Γυμνάσιο Κ.Δ. μου έγραψε: Ο πατέρας μου, μού έχει διηγηθεί, ότι οι συμμορίτες προσκαλούσαν τους αντιπάλους τους, με τα «χωνιά», και εκτός τα από τα γνωστά «αστικοτσιφλικάδικα» κ.λπ, έλεγαν επί λέξει: «Ελάτε μαζί μας να χορτάσετε @@@νί…».

Φαίνεται ότι περίσσευε το… είδος στους συντρόφους.

Που έχουν και το ηθικό πλεονέκτημα…

Διαβάστε το 1ο μέρος ΕΔΩ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα