Της Βαρβάρας Φανίδη
Στα επινίκιά του Κυπέλλου Ελλάδος έμεινε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος, πλην του πρώτου δεκαλέπτου, δεν μπορούσε να ακολουθήσει το φρενήρη ρυθμό της Παρί, η οποία ήταν και ιδιαίτερα εύστοχη από τα 6,75, και είχε και τη βοήθεια από τους διαιτητές, και γνώρισε μία ακόμα ήττα στο ΟΑΚΑ με 99-104 και έμεινε ακόμα πιο πίσω στο βαθμολογικό πίνακα της Euroleague.
Ο Χέις-Ντέιβις έκανε… όργια με 27π., αλλά Φαρίντ με 17π, Όσμαν – Σορτς με 12π και 14π και Ρογκαβόπουλος με 10π. ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν για το Τριφύλλι, αλλά η πλειονότητα των Κυπελλούχων ήταν κάτω του μετρίου.
Το ματς
Με τους Σλούκα, Γκραντ, Χέις-Ντέιβις, Ρογκαβόπουλο και Χολμς ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την αναμέτρηση με την Παρί και στα πρώτα λεπτά το ματς ήταν ισορροπημένο (7-4) στο 3’ με τον Ρόγκα να είναι… ζεστός.
Όμως οι Γάλλοι εκμεταλλεύθηκαν τα σουτ από τη μέση απόσταση και με ένα επιμέρους 2-9 κατάφεραν να πάρουν την πρωτοκαθεδρία με 9-13 στο 5’, αλλά Σλούκας και το πρώτο ευρωπαϊκό καλάθι του Χέις-Ντέιβις με τα πράσινα έκανε το 14-16, συνεχίζοντας από εκεί που είχε σταματήσει από το Κύπελλο.
Έτσι, παρά το… ατιμώρητο ξύλο των Γάλλων, το Τριφύλλι προσπαθούσε να παίξει το παιχνίδι του. Ο Αταμάν άλλαζε τους παίκτες του, αλλά η Παρί συνέχιζε να έχει το προβάδισμα (18-24) στο 7’, αλλά Όσμαν και Φαρίντ διαμόρφωσαν το 26-26, με τον Αμερικανό σέντερ να δίνει πολλές μάχες και έτσι το δεκάλεπτο έληξε με 29-29.
Τα νεύρα, από τις επιλογές των ρέφερι, έφεραν έντονο εκνευρισμό στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Φαρίντ συνέχισε… ακάθεκτος και τον κρατούσε μέσα στο παιχνίδι και ο Γκραντ με έμμεσο τρίποντο διαμόρφωσε το 36-34 στο 12’, αλλά ο Ίφι έβαζε πολλά προβλήματα στην πράσινη άμυνα.
Οι φιλοξενούμενοι είχαν εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχία από τα 6,75 και πήραν εκ νέου το προβάδισμα με 38-42 στο 15’, ενώ έβρισκαν εύκολα σκορ, σε σχέση με το Τριφύλλι, που… έφτυναν αίμα! Ο Σορτς μείωσε σε 41-46, αλλά τα περιφεριακά σουτ «σκότωναν» την πράσινη άμυνα.
Στο 17’ η Παρί προηγήθηκε με 41-49 και κρατούσε εύκολα το υπέρ της σκορ και έτσι στο ημίχρονο κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με το σκορ στο +13 (45-58), έχοντας 10/22 τρίποντα (45.5%) και 11/16 δίποντα (68.8%) με 14 ασίστ για μόλις 3 λάθη, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 2/11 τρίποντα (18.2%) και 13/23 δίποντα (56.5%) με 9 ασίστ για 4 λάθη.
Το Τριφύλλι έπρεπε να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού και με την έναρξη του 3ου δεκαλέπτου έδειξε πως… γύρισε το τσιπάκι. Με ένα 5-0 μείωσαν σε 50-58 στο 22’, αλλά έπρεπε να βελτιώσει την άμυνα του, όπου είχε πάρει αρνητικό πρόσημο.
Όμως και οι διαιτητές έδιναν αστεία φάουλ υπέρ της Παρί και σε συνδυασμό με την ευστοχία της, κρατούσε το διψήφιο προβάδισμα (58-70) και όσες φορές οι «πράσινοι» έφταναν στην πηγή, οι φιλοξενούμενο είχαν τις απαντήσεις.
Ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως το Τριφύλλι έπρεπε να παίξει με το δικό του ρυθμό και όχι με αυτό της Παρί, όντας στο 27’ στο 66-77, με τους Φαρίντ και Χέις-Ντέιβις να παλεύουν κάθε φάση και έπρεπε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες.
Έτσι τη σκυτάλη πήραν Σορτς και Σλούκας και μείωσαν, όπου μείωσαν σε 70-77 στο 28’, αλλά εκεί δεν βγήκαν τα μπλοκ άουτ και δέχθηκε τρίποντο και έτσι ολοκληρώθηκε η περίοδος με το σκορ στο 70-80.
Πλέον ο Παναθηναϊκός έπρεπε να παίξει το τέλειο παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση, κυρίως χωρίς λάθη. Όμως οι Γάλλοι συνέχιζαν να είναι εύστοχοι σε δύσκολα σουτ και σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση έκαναν το +15 (72-87) στο 33′ και τα πράγματα γινόντουσαν πολύ δύσκολα.
Ο Φαρίντ προσπαθούσε μόνος του και μείωσε το σκορ (79-91) στο 35′, αλλά δεν είχε τις απαιτούμενες βοήθειες και το τρίποντο του Ουίλις έκανε το 81-94 και κάπου εκεί το παιχνίδι έλαβε τέλος. Πλέον το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να χάσει με αξιοπρεπή διαφορά.
Ο Χέις Ντέιβιτς το πήρε… προσωπικά! Ο Αμερικανός σούπερ σταρ έκανε ότι ήθελε και έριξε το σκορ στους 4 (94-98), φτάνοντας στους 27 πόντους, 1:47 πριν από τη λήξη του ματς. Όμως ο Ρόμπινσον με τρίποντο μαχαιριά έκανε 94-101. Παρόλα αυτά ο Ρογκαβόπουλος με τρίποντο μείωσε σε 99-101 στα 22” για το τέλος, αλλά ο Χέιζ-Ντέιβις αστόχησε σε σουτ από τα 6,75 και ουσιαστικά η Παρί πήρε τη νίκη με 99-104.
Τα δεκάλεπτα: 29-29, 45-58, 70-80, 99-104


