Η σημαντικότερη συνάντηση των τελευταίων ετών όσον αφορά το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τη σχέση της EuroLeague με το ΝΒΑ λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη λίμνη Κόμο.
- Aπό τον Γιάννη Καρμά
Την ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκπροσωπεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Μαζί του είναι και ο πρόεδρος του «Τριφυλλιού» Βασίλης Παρθενόπουλος, ο CEO Γιώργος Αθανασίου και η νομική σύμβουλος των «πράσινων» και μέλος του Δ.Σ. Μαργαρίτα Θάνου.
Τον Ολυμπιακό εκπροσωπούν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ενώ ταξίδεψαν στο Κόμο και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Γιώργος Σκινδήλιας και ο γενικός διευθυντής Νίκος Λεπενιώτης. Σε αντίθεση με όσα φημολογούνται, στις συζητήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών θα αναλυθεί το πλάνο της EuroLeague, το οποίο έχει ορίζοντα δεκαετίας και τεράστια περιθώρια αναβάθμισης με το νέο καθεστώς της μετατροπής των ομάδων σε franchises.
Η EuroLeague Basketball έχει δεχτεί 13 δεσμευτικές προσφορές, από ομάδες που θέλουν να μπουν στη διοργάνωση μέσω των επεκτάσεών της, με το συνολικό ποσό να ξεπερνάει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ζήτημα του NBA δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Μπορεί να συζητηθεί, σίγουρα όμως δεν είναι αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συνάντηση, στις προτεραιότητες της EuroLeague Basketball και των μετόχων της. Οι 13 ομάδες που είναι υποψήφιες για τις νέες θέσεις είναι οι ΠΑΟΚ, Αρης, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Χάποελ Τελ Αβίβ, Ερυθρός Αστέρας, Ντουμπάι, Λόντον Λάιονς, Παρί, Παρτίζαν, Ρόμα, Νάπολι, Βίρτους Μπολόνια και Βαλένθια. Αξίζει να αναφέρουμε πως τη Ρεάλ Μαδρίτης εκπροσωπεί ο CEO και μέλος του Δ.Σ. Χοσέ Ανχελ Σάντσεθ. Την Μπαρτσελόνα ο πρόεδρος Ζοάν Λαπόρτα.
Την Αρμάνι Μιλάνο ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης Λέο Ντελ Ορκο. Τη Μακάμπι Τελ Αβίβ εκπροσωπεί ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης Σιμόν Μιζράχι. Την Αναντολού Εφές ο επίτιμος πρόεδρος και ιδιοκτήτης Τουντζάι Οζιλχάν. Την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης Αντρέι Βατούτιν. Την Μπάγερν Μονάχου εκπροσωπεί ο πρόεδρος Χέρμπερτ Χάινερ. Την Μπασκόνια εκπροσωπεί ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα. Τη Βιλερμπάν εκπροσωπεί ο πρόεδρος Τόνι Πάρκερ. Τη Ζαλγκίρις Κάουνας εκπροσωπεί ο ιδιοκτήτης Παούλιους Μοτιεγιούνας. Τη Φενερμπαχτσέ εκπροσωπεί ο GM Ντέρια Γιανιέρ.
