Leopard 2: Η δικογραφία στη Βουλή!

Θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπ.Αμυνας Ι. Παπαντωνίου. Δίωξη και κατά Λιακουνάκου και άλλων δέκα

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, σχετικά με την σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο της σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2, καλείται να διερευνήσει η Βουλή! Επειτα από πολυετή έρευνα από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο, οι εισαγγελικές Αρχές αποφάσισαν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, όσον αφορά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Αμυνας στην υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, για τα μη πολιτικά πρόσωπα κατέληξαν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου (ιδιοκτήτης της εταιρίας AXON, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εξοπλισμών και ενεπλάκη στην προμήθεια των αρμάτων μάχης) για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, και σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι είχαν αρμοδιότητες που σχετίζονταν με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπέγραψε η χώρα μας. Οπως διαπιστώθηκε κατά την εισαγγελική έρευνα, μέρος των χρημάτων για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς διαπιστώθηκε ότι ποσό ύψους περίπου 25.000.000 ευρώ φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιριών συμφερόντων του ομίλου του, αντί να δοθούν για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων!

Στον ανακριτή

Πάντως, ο επιχειρηματίας, με ανακοινώσεις του στο παρελθόν και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια και έχει θέσει τον ίδιο και την εταιρία του, την AXON, στη διάθεση των Αρχών.

Η υπόθεση πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος στο προσεχές διάστημα αναμένεται να μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας, να προβεί σε όποιες ενέργειες κρίνει ενδεδειγμένες και να καλέσει τους κατηγορουμένους προκειμένου να απολογηθούν. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των αρμάτων μάχης άρχισε να συζητείται το 1998, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ η σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική εταιρία KMW υπεγράφη τελικά το 2003 από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Το συνολικό ύψος της σύμβασης ήταν 2,2 δισ. ευρώ.

Στις αρχές του 2003 το υπουργείο Αμυνας αφαίρεσε από την παραγγελία τα πυρομαχικά και, αντί αυτών, συμφωνήθηκε, το 2005, να δοθούν από τη γερμανική εταιρία 83 μεταχειρισμένα άρματα. Η παραλαβή ξεκίνησε το 2007, επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, ωστόσο το Δημόσιο καθυστερούσε τις πληρωμές επικαλούμενο δυσλειτουργία. Τελικώς το Δημόσιο προχώρησε και σε παραγγελία βλημάτων επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα