Νομική ρύθμιση για τα Τσιφλίκια του ΚΑΣ

Δεν είναι τυχαία τα χάλια του κράτους. Δεν είναι… ατυχία η υπερστελέχωσή του και η υπολειτουργία του. Δεν είναι συμπτωματική η γραφειοκρατία. Ολα είναι αποτελέσματα επιλογών, σταθερών, άκαμπτων.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιδραστικό, τίποτα πιο αναχρονιστικό, τίποτα πιο αντικοινωνικό από τις υδροκέφαλες δομές που δημιούργησε η μεταπολιτευτική παρακμή για να… παραχώσει πολιτική πελατεία, η οποία έχει μοναχά δύο αποστολές: να διαιωνίζει και την εξουσία όσων τη διόρισαν αλλά και τον εαυτό της.

Στο πλαίσιο αυτού του γκρίζου, ανυπόφορου σκηνικού εντάσσεται και η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να μην επιτρέψει την κινηματογράφηση σκηνών της τηλεοπτικής μίνι σειράς του BBC «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια») στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.

Αυτή η σειρά θα μεταφέρει στη μικρή οθόνη ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ και η παραγωγός εταιρία και ο σκηνοθέτης ήθελαν κάποια πλάνα να γυριστούν στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Φυσικά, εισέπραξαν ένα ηχηρό «όχι». Μήπως ήθελαν εκεί να γυρίσουν «ροζ» ταινία ή να εγκαταστήσουν μπουλντόζες και να γκρεμίσουν τα πάντα; Οχι, βέβαια. Απλώς, το ΚΑΣ έχει συνηθίσει να λέει τα «όχι» που πρέπει εκεί όπου δεν πρέπει για να επιβεβαιώνεται και η εξουσία του.

Το γεγονός ότι ο τύμβος των Σαλαμινομάχων έχει γίνει σκουπιδότοπος δεν ενοχλεί κανέναν. Ούτε η παραμέληση, το ξεθεμελίωμα δεκάδων τόπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος συγκινεί κάποιον. Τα πλάνα που θα τραβούσε το BBC θα ενοχλούσαν το ΚΑΣ.

Φυσικά, από αυτή την άρνηση του ΚΑΣ δεν πρόκειται τα μέλη του να χάσουν κάτι. Ουδεμία οικονομική βλάβη θα υποστούν. Η χώρα θα χάσει: Και προβολή και έσοδα από άλλες παραγωγές, που θα θεωρήσουν μη φιλική την Ελλάδα για ανάλογα γυρίσματα.

Αυτού του είδους τα προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους. Χρειάζονται η επέμβαση της Πολιτείας και οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο που δημιούργησε η νοοτροπία περί τσιφλικιών του Δημοσίου…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα