Σφοδρές αναταράξεις (μετά τις κρίσεις) στις Ενοπλες Δυνάμεις

Σε Στρατό Ξηράς και Ναυτικό οι ηχηρές καρατομήσεις. Ολες οι αποστρατείες και οι προαγωγέςΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Φουρτούνες» προκάλεσαν στο Πολεμικό Ναυτικό η αποστρατεία δύο ικανών και άξιων αντιναυάρχων, όπως και η βαθιά τομή που έγινε στον Στρατό Ξηράς με τη διατήρηση μόνο τριών (μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ) αντιστράτηγων από το προηγούμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Πιο ήπιες ήταν οι κρίσεις στην Πολεμική Αεροπορία, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) να κρίνει ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» τους αντιναυάρχους Ιωάννη Παυλόπουλο (αρχηγός Στόλου) και Αλέξανδρο Διακόπουλο (διοικητής ΣΕΘΑ) προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «κομματικές κρίσεις». Η απόφαση αυτή, ωστόσο, ήταν ως έναν βαθμό προδιαγεγραμμένη με τη διατήρηση του Α/ΓΕΝ, αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη. Θα μπορούσε, όμως, ο ένας εκ των δύο να διασωθεί. Ο κ. Παυλόπουλος άφησε με ανάρτησή του στο facebook αιχμές για την αποστρατεία του. «Αγαπημένοι μου φίλοι, πριν από λίγο έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι με αποστράτευσαν. (…) Είναι τιμή μου, γιατί έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή, δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων σε εσωτερικό και το εξωτερικό! ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ» έγραψε ο απερχόμενος αρχηγός Στόλου. Σε σχόλιο μάλιστα ενός διαδικτυακού φίλου του, απάντησε ότι «είναι τιμή που με αποστράτευσαν αυτή η κυβέρνηση και αυτό το ΣΑΓΕ».

Στη θέση του αρχηγού Στόλου τοποθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Είχε προαχθεί από το ΣΑΓΕ, όπως επίσης προήχθησαν στον βαθμό του αντιναυάρχου ο Ιωάννης Παξιβανάκης (υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ) και ο Αριστείδης Αλεξόπουλος (διοικητής ΔΔΜΝ). Στο Πολεμικό Ναυτικό αποστρατεύτηκαν επίσης ο αντιναύαρχος Ν. Καφέτσης και οι υποναύαρχοι Ι. Κορακάκης, Ε. Μικρός, Γ. Πελεκανάκης και Σ. Μπάνος.

Απομακρύνσεις

Αναταράξεις υπάρχουν και στον Στρατό Ξηράς, καθώς, μετά την αποστρατεία του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και την επιλογή του πέμπτου κατά σειρά αντιστρατήγου για την ηγεσία του κλάδου, του Γεωργίου Καμπά, το ΣΑΓΕ αποφάσισε να απομακρύνει δύο επίσης άξια στελέχη, τους αντιστρατήγους Δημήτριο Μπίκο και Νικόλαο Μανωλάκο. Διατήρησε μόνο δύο αντιστρατήγους, τους Αντώνιο Νομικό (ΓΕΠΣ) και Κωνσταντίνο Φλώρο (διοικητής 1ης Στρατιάς). Για να συγκροτηθεί το νέο ΑΣΣ προήχθησαν στον βαθμό του αντιστρατήγου οι Χ. Λαλούσης (διοικητής Δ’ Σ.Σ.), Δ. Μπονώρας (υπαρχηγός ΓΕΣ), Κ. Κούτρας (διοικητής Γ’ Σ.Σ.), Κ. Μασούρας (επιτελάρχης ΓΕΣ), Β. Παπαδόπουλος (διοικητής ΑΣΔΥΣ), Γ. Δημητρόπουλος (διοικητής ΑΣΔΕΝ). Ο υποστράτηγος Π. Δεμέστιχας τοποθετήθηκε επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ.

Στον Στρατό Ξηράς αποστρατεύτηκαν οι υποστράτηγοι Σ. Τσερπές, Δ. Γλυμής, Γ. Γρηγοριάδης, Ι. Μακρής, Σ. Λυμπερίου, Μ. Παπαδάκης, Γ. Λιάκος, Γ. Μπουζάκης, Χ. Δρίβας και Σ. Κεβεντζίδης.
Τέλος, στην Πολεμική Αεροπορία το ΣΑΓΕ αποφάσισε την προαγωγή στον βαθμό του αντιπτεράρχου των Θεμιστοκλή Μπουρολιά (ΑΤΑ), Δημητρίου Λαμπράκη (διοικητής ΣΕΘΑ) και Κωνσταντίνου Αράπη (γενικός επιθεωρητής ΓΕΑ). Ο υποπτέραρχος Αθανάσιος Σαββόπουλος τοποθετήθηκε διοικητής ΔΑΥ. Αποστρατεύτηκαν ο αντιπτέραρχος Χριστόφορος Σμυρλής και ο υποπτέραρχος Χαράλαμπος Ψιμούλης.

Η Ν.Δ. καταγγέλλει κομματικοποίηση, για «γιάφκα ΣΥΡΙΖΑ» μιλά ο Καμμένος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας για «γιάφκα του ΣΥΡΙΖΑ», όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, που κατήγγειλε απόπειρα κομματικοποίησης του στρατεύματος.

Ο Πάνος Καμμένος, συνεχίζοντας να σφυροκοπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε ανάρτησή του στο twitter αμέσως μετά την απόφαση του ΣΑΓΕ να αποστρατεύσει τους δύο αντιναυάρχους και τους δύο αντιστράτηγους με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. «Δυστυχώς μετά από 4 χρόνια δίκαιων κρίσεων στο στράτευμα επανήλθαν οι κρίσεις με πολιτικά εκδικητικά κριτήρια. Αξιοι ηγέτες όπως οι Αντιναύαρχοι Παυλόπουλος και Διακόπουλος και οι Αντιστράτηγοι Μανωλάκος και Μπίκος καρατομούνται από γιάφκα “Αντωνετσή-Σύριζα”. Κρίμα. ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Το Κίνημα Αλλαγής κρύφτηκε πίσω από την ανάρτηση του Π. Καμμένου και δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για να καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-προθύμων. Γιατί, άραγε; Μήπως γιατί ο πρώην ΥΕΘΑ κατήγγειλε γιάφκα «Αντωνετσή-Σύριζα» (ο κ. Αντωνετσής είναι πτέραρχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) ή γιατί αναδείχτηκαν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «ημέτεροι» που τώρα είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, έβγαλε επίσημη ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «μετά τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Δημόσια Διοίκηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την απόπειρα πλήρους κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις επικείμενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Και μάλιστα λίγους, μόλις, μήνες πριν το τέλος της, σε μια προφανή προσπάθεια να διαμορφώσει τετελεσμένα. Η αποστράτευση ικανών αξιωματικών με σπουδαία εκπαίδευση και υψηλό κύρος πλήττει τις Ενοπλες Δυνάμεις, ειδικά σε μια ευαίσθητη περίοδο για την πατρίδα μας. Και καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλοντας το γεγονός και καταθέτοντας ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, «ώστε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να δώσει απαντήσεις για τους λόγους αποστράτευσης ικανών Ελλήνων Αξιωματικών». Την είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Βασίλης Κικίλιας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα