Ενας «πασάς» για το ΔΝΤ

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να λογοδοτεί, σε λίγο καιρό, σε Τούρκο «πασά» για τα δάνεια και τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα βρίσκεται η Ελλάδα, ύστερα από τα τελευταία γεγονότα με τον Ντομινίκ Στρος Καν!

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πολιτικό και διπλωματικό πόκερ για τον νέο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στις σχετικές διαβουλεύσεις έχει τεθεί στην «πρώτη γραμμή» και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς.

Το όνομα του Ντερβίς είχε ακουστεί και στο παρελθόν, όταν ξεκίνησαν, υπό ομαλές συνθήκες, οι ανεπίσημες συζητήσεις για τον διάδοχο του Στρος Καν εν όψει της λήξης της θητείας του και της καθόδου του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η περίπτωσή του δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες, καθώς δεν τον ήθελε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο διατηρούν ψυχρές σχέσεις.

Ομως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αλλάζει τώρα στάση και, συνυπολογίζοντας όλα τα νέα δεδομένα, έδωσε το πράσινο φως για την υποψηφιότητα Ντερβίς, υπέρ του οποίου τάσσονται άλλωστε και ισχυροί παράγοντες της αμερικανικής πλευράς.

Πέραν της σημαντικής αυτής παραμέτρου, ο Τούρκος πρωθυπουργός έλαβε κατά τις ίδιες πηγές υπόψη του δύο ακόμη στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι ενισχύεται η τάση ο νέος ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ να προέλθει από τις χώρες των «αναδυόμενων αγορών». Και από ένα τέτοιο σκηνικό η Τουρκία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Αυτό εξηγεί και την αναγκαστική άμβλυνση των επιφυλάξεων του κ. Ερντογάν για τον κ. Ντερβίς.

Το δεύτερο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση αναβαθμίζεται εντυπωσιακά ο ρόλος της Αγκυρας σε όλα τα επίπεδα: διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό. Ο ρόλος αυτός, ως προς τη διείσδυση της Τουρκίας στη γηραιά ήπειρο, γίνεται μάλιστα ακόμη πιο καθοριστικός, αν ληφθεί υπόψη ότι ετοιμάζονται μεγάλα πακέτα διάσωσης σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το τουρκικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται πάντως την ώρα που Αμερική και Γερμανία βρίσκονται σε κατάσταση ακήρυχτου πολέμου για τον «έλεγχο» του ΔΝΤ (και της Παγκόσμιας Τράπεζας). Γι’ αυτό και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν το σενάριο για πρόσωπο από τις «αναδυόμενες αγορές», η Ανγκελα Μέρκελ αντέτεινε χθες ότι «η Ευρώπη έχει πολλούς λόγους για να διατηρήσει τη διεύθυνση του ΔΝΤ».

Ο Ντερβίς κέρδισε την εμπιστοσύνη της Αμερικής -και όχι μόνο- καθώς ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2000-2001 που η Τουρκία είχε προσφύγει στο ΔΝΤ. Λόγω των κακών μέχρι σήμερα σχέσεών του με τον Ερντογάν, «εξορίστηκε» στις ΗΠΑ όπου είναι επικεφαλής του think-tank Brookings Institutionης της Ουάσινγκτον. Επίσης έχει διατελέσει επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Από τις αναδυόμενες χώρες, τα πρόσωπα που συζητούνται είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής Τρεβόρ Μανουέλ και το στέλεχος της ινδικής κυβέρνησης Μοντέκ Σινγκχ Αχλουβαλία. Ολοι έχουν θητεύσει στο ΔΝΤ.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα