Το Μέγαρο Μουσικής απέκτησε αντίπαλο

Ενα χορταστικό πρόγραμμα όπου το θέατρο και η μουσική «συμπλέουν» με τα εικαστικά και τον χορό παρουσίασε χθες το πρωί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τη νέα περίοδο 2011-2012. Το αντίπαλον δέος του Μεγάρου Μουσικής, που μέσα στους έξι σχεδόν μήνες λειτουργίας του έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό και πιστό κοινό, μας υποσχέθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα πολιτιστική χρονιά με σημαντικές παρουσίες από τον χώρο των τεχνών.

«Η Στέγη εγκαινιάστηκε πριν από περίπου έξι μήνες. Τότε είχαμε δώσει κάποιες υποσχέσεις. Φαίνεται ότι ένα μέρος από αυτές τις τηρήσαμε» δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου.

«Είναι εξαιρετικά κοινότοπο να σας πω ότι βιώνουμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ωστόσο συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στους άξονες στους οποίους είχαμε ξεκινήσει» συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι στόχος των ανθρώπων της Στέγης δεν είναι σε καμία περίπτωση να «προσκαλούμε τους συνήθεις υπόπτους».

«Η απάντησή μας στην κρίση είναι διπλή και μπορεί να δοθεί μέσα από δυο τσιτάτα. Φιλοκαλούμε μετ’ ευτελείας αλλά και ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» τόνισε ο ίδιος.

Το στοιχείο που χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά, η πολυπολιτισμικότητα, αποδεικνύει ότι η Στέγη είναι ευαίσθητη στα σημεία των καιρών. Καλλιτέχνες από την Τεχεράνη, το Ανόι, τη Δαμασκό και τη Βηρυτό, αλλά και διάφορα άλλα σημεία του πλανήτη «πατούν» τα σανίδια της Κεντρικής Σκηνής και μας προσκαλούν στο καλλιτεχνικό τους σύμπαν.

Την αρχή κάνει στις 12 Οκτωβρίου ο διάσημος Καναδός καλλιτέχνης Ρομπέρ Λεπάζ, ο οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράστασή του «The far side of the moon», μια παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στο Κεμπέκ και από τότε έχει κάνει τον γύρο του κόσμου σε 45 πόλεις.

Τον μονόλογο του καλλιτέχνη πλαισιώνει μουσικά η Λόρι Αντερσον, μια από τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις της επόμενης εβδομάδας.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι οι μετακλήσεις νέων και ανερχόμενων αστεριών του παγκοσμίου θεάτρου. Ετσι, στις 10-13 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Στέγης θα βρεθεί ο πολλά υποσχόμενος Ιάπωνας Τοσίκι Οκάντα με ένα έργο καθ’ όλα επίκαιρο και σύγχρονο. Το «Hot Pepper, Air Conditioner and the Farewell Speech» είναι μια παραγωγή με θέμα της την ανεργία αλλά και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στη νεότερη γενιά. Ο,τι πρέπει για εμάς δηλαδή…

Το θέμα της οικονομικής κρίσης όμως κυριαρχεί και στο έργο «Protect me» του γερμανικού θιάσου Schaubühne (18-20 Μαΐου 2012). Ο Φαλκ Ρίχτερ και η Ανούκ βαν Ντάικ σκηνοθετούν και χορογραφούν ένα δυνατό έργο που πραγματεύεται τις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις των νέων.

Σημαντικό ρόλο στο φετινό πρόγραμμα όμως καταλαμβάνει και η ελληνική λογοτεχνία, αφού πολλές παραστάσεις αντλούν το υλικό τους από την εγχώρια πεζογραφία. Ετσι, θα δούμε τον Θοδωρή Αμπαζή και τη θεατρική ομάδα Opera να ανεβάζει στη σκηνή το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των εθνών» (19/10-06/11), την Αντζελα Μπρούσκου να αξιοποιεί τα ημερολόγια της Μαργαρίτας Καραπάνου και να δημιουργεί την παράσταση «Μαμά – Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» (23/11-04/12) και τη θεατρική ομάδα Pequod (αποτελείται από τους Αγγελική Παπαθεμελή, Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Δημήτρη Ξανθόπουλο) να παρουσιάζει την παράσταση «Το διπλό βιβλίο» (18/04-06/05), βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Χατζή.

Στον τομέα του χορού, η Στέγη έχει επιστρατεύσει μια σειρά από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Μαρία Κολιοπούλου, Πατρίτσια Απέργη, Ζωή Δημητρίου είναι μεταξύ των φετινών συμμετεχόντων. Μάλιστα η παράσταση της καταξιωμένης χορογράφου Πατρίτσιας Απέργη με την Ομάδα Χορού Αερίτες συνδυάζει χορό με την τέχνη του δρόμου, όπως το χιπ χοπ αλλά και το παρκουρ επί σκηνής.

Οσο για τις μουσικές που θα ακουστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης σεζόν στη Στέγη; Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Καμεράτα με όργανα εποχής, αλλά και ένα πλούσιο αφιέρωμα στον Ιάνη Ξενάκη, είναι κάποια από αυτά που μας προτείνει φέτος η Στέγη. Ισχυρή θα είναι φέτος και η παρουσία των περφόρμερ της τζαζ με εκείνη του τρίο Augusti, Guy και Lopez να ξεχωρίζει. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ramon Lopez μαζί με τον γνωστό σκιτσογράφο Wozniak -που θα τον πλαισιώνει επί σκηνής σκιτσάροντας- θα δώσουν μια παράσταση για παιδιά με τίτλο «Mama Africa».

Τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται στη Στέγη και η ατομική έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου-συμβόλου Ρόμπερτ Μέιπλθορπ. Εκατό φωτογραφίες του αβανγκάρντ φωτογράφου -που έγινε γνωστός για τις τολμηρές και αυτοαναφορικές λήψεις του- θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τέλος, σημαντικό ρόλο θα κατέχει φέτος και το πρόγραμμα «Λέξεις και σκέψεις». Η μετανάστευση, η λογοτεχνία, το Διαδίκτυο, αλλά και το καυτό θέμα της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολεία, καθώς και οι αντιπαραθέσεις που αυτή προκαλεί, είναι οι θεματικές που έχουν προγραμματιστεί.

Σε αριθμούς

  • 80.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • 110.000 και πλέον είναι οι επισκέπτες του επίσημου δικτυακού τόπου της Στέγης
  • 5.800 είναι φίλοι στο facebook
  • 300 πιστοί «followers» στο twitter
  • 16.500 γραμμένοι στο newsletter

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα