Η τέχνη… ανακυκλώνεται!

Εργα τέχνης φτιαγμένα από χρησιμοποιημένα ρούχα και παλιές εφημερίδες, εργαστήρια για παιδιά με στόχο να δημιουργήσουν το δικό τους δάσος, πίνακες με θέμα την ελληνική φύση και τις όμορφες παραλίες μας… Η τέχνη μπορεί να υπακούσει με τον καλύτερο τρόπο στα περιβαλλοντικά καλέσματα και πολλές φορές να αφυπνίσει την οικολογική μας συνείδηση.

Με αφετηρία λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου αλλά και την ανακήρυξη του 2011 ως έτους Δασών, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά από τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας παίρνουν μέρος στην οικολογική εκστρατεία, φέρνοντας τη… φύση στους εκθεσιακούς τους χώρους.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής μάς προτείνει το Ιδρυμα Ευγενίδου. Από τις 7 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου η «Natura» εκτείνεται σε όλους τους χώρους του ιδρύματος, σε μια φιλόδοξη παρουσίαση όπου συμμετέχουν 42 καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Θαλασσινά τοπία, παραλίες γεμάτες κόσμο, καταπράσινα δάση είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που συνοδεύουν την έκθεση φόρο τιμής στον καταξιωμένο Ελληνα εικαστικό Παναγιώτη Τέτση.

Τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά είναι η πρόταση της νεοσύστατης γκαλερί Exposium για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ομαδική έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα, περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή χρηστικών αντικειμένων, κοσμημάτων και έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα, επαναχρησιμοποιημένα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Πού στοχεύει η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική πρόταση; Στη δημιουργία ενός εναλλακτικού, οικολογικού τρόπου σκέψης.

Μάλιστα στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται και μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Αχελώο, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδος. Ο φωτογράφος Δημήτρης Σταμούλης, σε συνεργασία με το WWF, κατέγραψε το έργο της εκτροπής του ποταμού και το παρουσιάζει μέσα από τα φωτογραφικά στιγμιότυπά του.

Κατασκευές με ανακυκλωμένα υλικά θα κάνουν οι λιλιπούτειοι φίλοι του περιβάλλοντος αν βρεθούν την Κυριακή στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Παιδιά από 6 έως 12 ετών θα επιστρατεύσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν όμορφες χειροποίητες κατασκευές, πάντα με ασυνήθιστα ανακυκλώσιμα υλικά.

«Κάθε μήλο, μίλημα / κάθε φύλλο, φίλημα» είναι ο τίτλος του πρωτότυπου παιδικού εργαστηρίου που διοργανώνει στις 5 Ιουνίου το Μουσείο Ηρακλειδών. Με αφορμή ένα δέντρο μηλιάς, τα παιδιά ακούν επιλεγμένα παραμύθια και στη συνέχεια καλούνται να στολίσουν με φύλλα, μήλα και πουλιά, που κατασκευάζουν τα ίδια από πηλό, ένα δέντρο. Το πήλινο δέντρο, φορτωμένο με τις ιστορίες και τα συναισθήματα των παιδιών, θα εκτεθεί στην αυλή του μουσείου.

Να δημιουργήσουν το δικό τους δάσος προτείνει στους μικρούς φυσιολάτρες το Σχολείο Παιχνιδιού την ερχόμενη Κυριακή. Αφετηρία του ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ένα κείμενο του Ιταλού παραμυθά Τζιάνι Ροντάρι, μετά την ανάγνωση του οποίου τα παιδιά καλούνται να απεικονίσουν πάνω στο χαρτί το δικό τους οικοσύστημα. Ενα δάσος γεννιέται χάρη στην παιδική φαντασία…

 Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα