Μαστίγιο και καρότο από το ΔΝΤ για την 5η δόση

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της καταβολής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του τμήματος που του αναλογεί στην πέμπτη δόση του δανείου της τρόικας.

Χθες υπήρξαν αντικρουόμενα μεταξύ τους δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφορικά με τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την καταβολή της πέμπτης δόσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «θεωρείται βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιό του στην επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του Ιουνίου». Ωστόσο, στο ίδιο δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο δάνειο των 60-70 δισ. ευρώ που συζητείται να δοθεί στην Ελλάδα για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών το 2012 και το 2013.

Αντίθετα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του αμερικανικού πρακτορείο Dow Jones Newswire, η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Το ΔΝΤ επικαλείται τον εσωτερικό του κανονισμό ο οποίος προβλέπει ότι συνεχίζει τη χρηματοδότηση μιας χώρας μόνο στην περίπτωση που το χρέος της είναι εξασφαλισμένο ότι θα εξυπηρετείται για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί νέο δάνειο ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ μόνο για το 2012 και άλλα περίπου τόσα για το 2013. Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να μη δίνει τα 3,3 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του στην πέμπτη δόση, η οποία συνολικά ανέρχεται στα 12 δισ. Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ πιέζει ουσιαστικά τους Ευρωπαίους (κυρίως τους Γερμανούς) να προχωρήσουν στην παροχή νέου δανείου προς την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα συμμετάσχει στο νέο δάνειο. Αν δεν καταβάλει τα 3,3 δισ. ευρώ της συμμετοχής του στη δόση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό που του αναλογεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους (π.χ. τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών, τον EFSF).

Πάρτι στην Αυστρία για τους τόκους

Κερδίζουν χρεώνοντας την Ελλάδα με δυσβάσταχτους τόκους και το πανηγυρίζουν απροκάλυπτα οι Αυστριακοί εταίροι μας. Την πραγματικότητα σχετικά με τη «βοήθεια» που παρέχεται στην Ελλάδα, ότι δηλαδή κανείς δεν της χαρίζει χρήματα, αντιθέτως της τα δανείζει με πανάκριβο τοκισμό, παραδέχτηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. «Μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό, δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε» καθησυχάζει τους Αυστριακούς η κυρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Wiener Zeitung». Προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, αλλά μόνο κρίση των υπερχρεωμένων χωρών, ενώ τυχόν χρεοκοπία μας θα στοίχιζε περισσότερο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα