Σαρκοζί: Εγκληματικός ο γερμανικός εγωισμός

Υπό τη σκιά των αποκαλύψεων που έκανε η γαλλική σατυρική εβδομαδιαία εφημερίδα «Canard Enchaine» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Νικολά Σαρκοζί τη στάση των Γερμανών σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Νικολά Σαρκοζί, πριν από μερικές ημέρες κατηγόρησε τη Γερμανία για «εγκληματικά επίπεδα εγωισμού» στην προσέγγιση της ελληνικής κρίσης χρέους, που, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, απειλεί να συμπαρασύρει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.

«Οι Ελληνες κάνουν ό,τι μπορούν κι εμείς το ίδιο. Οι μόνοι που δεν δείχνουν αλληλεγγύη είναι οι Γερμανοί. Ο γερμανικός εγωισμός είναι εγκληματικός. Συντηρεί την κρίση» φέρεται να δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Σαρκοζί σε άτομα που δεν κατονομάζονται, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η νέα αποκάλυψη ουσιαστικά αφήνει για ακόμη μια φορά ακάλυπτη τη Μέρκελ σε αυτό που πολλοί ονομάζουν «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», καθότι η Γερμανίδα καγκελάριος προχθές δέχτηκε ξανά τα πυρά πολλών Ευρωπαίων αναλυτών, όταν έσπευσε να προδικάσει τις εξελίξεις, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάποιο ιδιαίτερα «θεαματικό» αποτέλεσμα σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η καγκελάριος και ο πρόεδρος, αντιμέτωποι με την Ιστορία» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του χθεσινού κύριου άρθρου της «Le Monde» -που έφερε την υπογραφή του διευθυντή της Ερίκ Ισραΐλεβιτς-, στο οποίο τονιζόταν ότι η δήλωση Μέρκελ περί θεαματικών αποτελεσμάτων «είναι δύσκολο να θεωρηθεί αποδεκτή». Κι αυτό γιατί «δεν είναι πλέον μια κρίση για το ελληνικό χρέος, αλλά μια κρίση για το ευρώ και την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».

Χθες πάντως, το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Βερολίνο -στο πλαίσιο της οποίας Μέρκελ και Σαρκοζί επρόκειτο να προετοιμάσουν τα της Συνόδου- ήταν καλό. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μέσω εκπροσώπου της, εξέφρασε αργότερα «την πεποίθησή της» ότι θα υπάρξουν «καλά αποτελέσματα» αύριο (σήμερα) στις Βρυξέλλες, αλλά και τη βεβαιότητά της ότι θα συμφωνηθεί μια κοινή θέση με τον Νικολά Σαρκοζί.

Οπως και να ‘χει πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή της «Le Monde», «η Μέρκελ και ο Σαρκοζί βρίσκονται σε ένα σημείο της πολιτικής τους ζωής που η Ιστορία τούς καλεί να ξεπεράσουν τα άμεσα εθνικά συμφέροντα και θα πρέπει να απαντήσουν με λύσεις εξαιρετικές για την αντιμετώπιση μιας εξαιρετικής κρίσης».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα