Με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, στα οποία βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην καθημερινότητά μας, συνδέουν το παιδικό άσθμα οι επιστήμονες! Για πρώτη φορά υποστηρίζουν ότι οι έγκυες που χρησιμοποιούν απλές οικιακές συσκευές, όπως τα πιστολάκια μαλλιών και οι ηλεκτρικές σκούπες, ή ζουν κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ θέτουν το παιδί τους σε αυξημένο κίνδυνο, τριπλασιάζοντας τις πιθανότητες που έχει μεγαλώνοντας να παρουσιάσει άσθμα.
Ηδη η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είχε συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, ακόμη και με κάποιες μορφές καρκίνου. Αυτή τη φορά όμως οι επιστήμονες από το Τμήμα Ερευνας Kaiser Peramnente στο Οκλαντ της Καλιφόρνια κάνουν μερικά βήματα παραπάνω, συμβουλεύοντας τις εγκύους να αποφεύγουν τη χρήση αρκετών συσκευών της καθημερινότητάς τους!
Οι συσκευές που ενοχοποιούνται είναι μεταξύ άλλων πιστολάκια μαλλιών, φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρικές σκούπες, ανεμιστήρες, ακόμη και μηχανές άλεσης καφέ και φυσικά η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τους πυλώνες της ΔΕΗ, όταν ο τόπος κατοικίας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα έκθεσης 800 μελλοντικών μητέρων σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επειτα, για διάστημα 13 χρόνων, παρακολούθησαν την υγεία των παιδιών τους για να δουν πόσα από αυτά θα παρουσιάσουν άσθμα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνα που είχαν εκτεθεί περισσότερο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο.
«Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσετε την έκθεση σε μαγνητικό πεδίο είναι η απόσταση» λέει ο καθηγητής Ντε-Κουν Λι. «Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε γνωστές πηγές και να κρατήσουν τις αποστάσεις τους, όταν γίνεται χρήση τους».
Ταυτόχρονα, πάντως, κάποιοι συνάδελφοί τους εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τα αποτελέσματα αυτά, λέγοντας ότι οι πιθανές αιτίες του άσθματος είναι πάρα πολλές και ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν έχουν διασταυρωθεί επαρκώς.
Ετσι ο καθηγητής Ουίλιαμ Στιούαρτ από το πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον προειδοποίησε ότι η έρευνα παρουσιάζει «αδυναμίες» και ότι τα ευρήματα μπορεί να προέκυψαν ακόμη και από τυχαίους παράγοντες.
Μυρτώ Μπούτση