«Σκυταλοδρομία» της κρίσης λόγω ελλείμματος

«Οσο περισσότερο σιγοκαίει η οικονομική κρίση στη Δύση τόσο περισσότερο θα μαυρίζει η παγκόσμια οικονομία. Κι επειδή καταρρέει η οικονομία των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα κινεζικά και ινδικά προϊόντα. Και επειδή οι επενδυτές αποσύρουν τις επενδύσεις τους από το δολάριο και το ευρώ, που θεωρούνταν νησίδες σταθερότητας, τα νομίσματα αυτά αρχίζουν να κλονίζονται. Ως εκ τούτου η αξία του ελβετικού φράγκου και το βραζιλιάνικου ρεάλ αυξάνονται και έτσι μειώνονται οι εξαγωγές αυτών των χωρών». Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» περιγράφει με αυτόν τον τρόπο στην ηλεκτρονική του έκδοση την αλληλουχία των αντιδράσεων που βαθαίνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στο δημοσίευμα, για το οποίο επελέγη ο τίτλος «Χρεοκοπεί άραγε ο κόσμος;», ο συντάκτης εντοπίζει το αίτιο της παγκόσμιας κρίσης στην παγκόσμια έλλειψη πολιτικής ηγεσίας. «Μισοδουλειές, αναβολές, υποβαθμίσεις σημαντικών γεγονότων… Αυτές είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τους διαχειριστές της κρίσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίοι ευθύνονται για τον πανικό στις αγορές» σχολιάζει το περιοδικό και συνεχίζει: «Η Δύση ποτέ δεν ήταν τόσο αδύναμη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ποτέ στο παρελθόν μια κρίση δεν είχε παραλύσει την Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία ταυτόχρονα. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπιστούν τα οικονομικά προβλήματα. Αλλά όπως και στην Ευρώπη έτσι και στις ΗΠΑ η κρίση προήλθε από την έλλειψη κυβερνητικής δράσης και ηγεσίας». Ειδικά για την Ευρώπη το περιοδικό εκτιμά ότι το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η απαξίωση των δηλώσεων και των ανακοινώσεων των πολιτικών που έχουν ολοένα και μικρότερης διάρκειας θετική επίδραση. Στο πλαίσιο πάντως αυτών των δηλώσεων που στόχο έχουν τον κατευνασμό του πανικού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως την ιταλική και την ισπανική «να κάνουν τη δουλειά τους και να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους» ως προς τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους. Ο κ. Τρισέ δήλωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στη δευτερογενή αγορά και αγοράζει κρατικά ομόλογα, αλλά αρνήθηκε ότι θα αγοράσει ομόλογα απευθείας από ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», πάντως, η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται απλά επιδιορθώσεις αλλά συνολική αναμόρφωση, δηλαδή αποφασιστικές κινήσεις. Σύμφωνα με τον αναλυτή της εφημερίδας μία από αυτές τις κινήσεις θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης που θα ιδρυθεί και θα αναγνωριστεί από όλα τα κράτη του ΟΗΕ. «Ενας τέτοιος οίκος δεν θα χρέωνε για τις υπηρεσίες του, θα ήταν πιο αντικειμενικός και θα ανταγωνιζόταν το ολιγοπώλιο των τριών αμερικανικών οίκων» αναφέρει η εφημερίδα.

Για… προφητεία Καβάφη μιλά η «Monde»

«Το χρέος, η εθνική κυριαρχία και ο ποιητής από την Αλεξάνδρεια». Πρόκειται για τον τίτλο δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», που αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση και στο προφητικό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.Χ.».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αλέν Σαλ, ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, «αυτό που βιώνει σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων είχε περιγραφεί με προφητική ακρίβεια από τον Καβάφη το 1928».

Ο δημοσιογράφος έχει επιλέξει τους στίχους που αναφέρονται στον Πολιτικό Αναμορφωτή, ο οποίος ελέγχει και επιβάλλει σκληρές μεταρρυθμίσεις και θυσίες. «Κ’ ευθύς στο νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν με την απαίτηση να εκτελεσθούν άνευ αναβολής».

Ο ποιητής δεν προβλέπει μονάχα την άφιξη και τη δράση των Αναμορφωτών αλλά εκφράζει επιτυχώς τόσο την ανησυχία των σύγχρονων Ελλήνων όσο και τις συνέπειες της εισβολής των Ελεγκτών.

«Κι όταν με το καλό τελειώσουν την εργασία κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς απέλθουν, παίρνοντας και την δίκαια μισθοδοσία, να δούμε τι απομένει πια μετά τόση δεινότητα χειρουργική».

Δήμητρα Αθανασοπούλου


Τίποτα δεν σταματά τον πανικό στα χρηματιστήρια

«Μαύρη Τρίτη» χαρακτηρίστηκε αρχικά η χθεσινή μέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αμέσως μετά το άνοιγμα το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωνε απώλειες της τάξης του 6,38%, στη Λισαβόνα ο δείκτης PSI-20 του Χρηματιστηρίου σημείωνε πτώση κατά 4,55%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου υποχωρούσε κατά 3,47%, στις 3.024,81 μονάδες.

«Πρόκειται για μια παλίρροια, δεν διασώζεται κανένας τομέας. Τίποτε δεν φαίνεται να σταματάει τον πανικό» σχολιάζει ο Ρενό Μιράιγ, που διαχειρίζεται μετοχές στην Barclays Bourse. Στη συνέχεια όμως ανέκαμψαν από το χαμηλό δύο ετών τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας τέλος στο πτωτικό σερί επτά ημερών του Stoxx 600, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Fed θα δράσει με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές στη σημερινή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Πράγματι, χθες αργά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν για τα ερχόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην Ευρώπη πάντως οι τριγμοί δεν σταματούν. Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος-συμμάχου της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Ράινερ Μπρίντερλε, δήλωσε ότι η γερμανική Κάτω Βουλή μπορεί να ζητήσει να τροποποιηθεί το πακέτο οικονομικών μέτρων, που συμφωνήθηκε για την ευρωζώνη την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα