Σε διεύρυνση της δυνατότητας χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε χρόνια ή μειωμένο ωράριο για ανάλογο χρονικό διάστημα προχωράει η κυβέρνηση, κάτω από την ισχυρή πίεση της τρόικας για σημαντική μείωση των μισθολογικών δεδομένων στο Δημόσιο – έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα.
Είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση αναζητάει οδό διαφυγής, προτού οδηγηθεί στη μοιραία κίνηση απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε στο εσωτερικό της έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση του κόστους στο Δημόσιο δεν μπορεί να επέλθει παρά μόνο μέσα από τις απολύσεις, κάτι που, επικαλούμενος τη δήθεν «λευκή απεργία», αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια και με γνώμονα τις ανάγκες των υπαλλήλων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, προωθούνται ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους συνολικής διάρκειας έως πέντε έτη, αντί των δύο ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για τη δυνατότητα διακοπής της εργασίας στο Δημόσιο χωρίς την απώλεια της θέσεως εργασίας όσων δημοσίων υπαλλήλων το επιθυμούν και η ισχύς της ξεκινάει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Επιπλέον για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους να επιλέγουν με αίτησή τους μείωση των ωρών εργασίας έως και 50% για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε χρόνια. Η μείωση μπορεί να γίνεται σε ημερήσια ή σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την επιθυμία τους.
Πάντως οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση των συγκεκριμένων διευκολύνσεων εμπίπτουν στους περιορισμούς της άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, καθώς και στη συμμετοχή σε εταιρίες. Οι περιορισμοί αυτοί προβλέπονται αντίστοιχα στα άρθρα 31 και 32 του νόμου 3528/2007, σύμφωνα με τα οποία για τις εν λόγω απασχολήσεις απαιτείται χορήγηση άδειας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου με τη δικηγορική ιδιότητα, που προβλέπεται στο άρθρο 34 του ίδιου νόμου.
Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, η χρήση των διευκολύνσεων αυτών δεν συνιστά επιβαρυντικό υπηρεσιακό στοιχείο για τον εργαζόμενο, ωστόσο, όπως προβλέπεται ρητώς στην παράγραφο 5 του άρθρου 37 του νόμου 3986/2011, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης