H Bρετανία ζει νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου

Ομάδες κουκουλοφόρων, βόμβες μολότοφ, χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, φλεγόμενα κτίρια, κατεστραμμένες βιτρίνες και αυτοκίνητα, κλοπές καταστημάτων συνέθεταν και χθες το παζλ της βίας και της καταστροφής στη Βρετανία. Κομμάτια όμως που για κάποιους εγκληματίες φαίνεται ότι δεν αρκούσαν ώστε να συμπληρωθεί η εικόνα της φρίκης.

Ακόμη τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ, το οποίο για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα έγινε θέατρο βίαιων ταραχών. Σύμφωνα με το BBC τα θύματα -δύο αδέλφια 20 και 31 ετών και ο 21χρονος φίλος τους- ήταν μουσουλμάνοι και ανήκαν σε ομάδα περιφρούρησης της γειτονιάς τους, ενώ την ώρα του τραγικού περιστατικού προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις λεηλασίες στην περιοχή τους.

«Κάποια στιγμή, υπό συνθήκες τις οποίες δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω πλήρως, ένα όχημα κατευθύνθηκε εναντίον μιας ομάδας νεαρών με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους» δήλωσε για το περιστατικό ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπέρμιγχαμ Κρις Σιμς, ο οποίος δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του μήπως «ένα μεμονωμένο επεισόδιο οδηγήσει σε (…) βίαιες ενέργειες μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων».

«Ο γιος μου ήταν καλό και χαρισματικό παιδί» έλεγε λίγο αργότερα ο Ταρίκ Τζαχάν, ο τραγικός πατέρας του ενός εκ των θυμάτων, που έχασε τόσο άδικα τον 21χρονο γιο του Χαρούν. Παρά τη θλίψη του πάντως, ο Τζαχάν απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξουν αντίποινα για τον χαμό του παιδιού του, καθώς «είναι ήδη άσχημα τα πράγματα στους δρόμους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η αστυνομία, παρ’ όλα αυτά, συνέλαβε έναν άντρα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία των τριών νέων με βάση την πληροφορία ότι το αυτοκίνητο έπεσε σκόπιμα επάνω τους.

Κατά τα άλλα, ένα αστυνομικό τμήμα παραδόθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις φλόγες, όταν ομάδα νεαρών αποτελούμενη από τουλάχιστον 40 άτομα εκτόξευσε εναντίον του βόμβες μολότοφ. Περιστατικό από το οποίο – ευτυχώς- δεν υπήρξαν θύματα.

Για «σκηνές απόλυτης ντροπής και βίας» μίλησε χθες και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Γκάρι Σιούαν, ο οποίος έβλεπε την πόλη του να ζει τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών. Εκατοντάδες κουκουλοφόροι ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας σπάζοντας ταυτόχρονα βιτρίνες, λεηλατώντας καταστήματα και βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα. Και από το Σάλφορντ όμως, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, τα τηλεοπτικά συνεργεία μετέδιδαν εικόνες από φλεγόμενα κτίρια που παρέμπεμπαν σε εμπόλεμη ζώνη.

Λίγο πιο μακριά, στο Λίβερπουλ, περίπου 200 νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες, καδρόνια και λοστούς εναντίον των αστυνομικών, προκαλώντας κι εκεί μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, στην Οξφόρδη και στο Μίλτον Κέινς.

Οι βιαιότητες βέβαια δεν έλειψαν κι από το Λονδίνο αλλά -σύμφωνα με μαρτυρίες- η πρωτεύουσα ήταν μάλλον σχετικά ήσυχη κατά την τέταρτη μέρα των ταραχών.

Η βρετανική αστυνομία -που παραμένει επί ποδός πολέμου και «θα παραμείνει για όσο χρειαστεί στους δρόμους» σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ- ανακοίνωσε ότι αυτές τις μέρες προχώρησε σε τουλάχιστον 1.100 συλλήψεις, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε 111 άτομα. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η αναφορά του «Guardian» στο γεγονός ότι «τα δικαστήρια ξενύχτησαν» προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός των συλληφθέντων!

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε χθες σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων Κόμπρα, μετά το τέλος της οποίας διαμήνυσε ότι «θα υπάρξει απάντηση» στις ταραχές στη Βρετανία, και ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα τεθούν άμεσα στη διάθεση της αστυνομίας «κανόνια» εκτόξευσης νερού υπό πίεση!

Αίσθηση προκάλεσε χθες και η επίθεση σε επίπεδο δηλώσεων που εξαπέλυσαν εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού η Τεχεράνη, η Δαμασκός και η Τρίπολη, με την τελευταία διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών της Χάλεντ Κάιμ να υποστηρίζει ότι ο Κάμερον «έχει απολέσει τη νομιμότητά του».

Τέλος, στο περιθώριο των ταραχών που συγκλονίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη Βρετανία, μεταδόθηκε και η είδηση ότι προχθές, την Τρίτη, μέσα σε μία μέρα αυξήθηκαν κατά 5.000% τόσο οι πωλήσεις αλουμινένιων ροπάλων στο Amazon.com όσο και εκείνες των ξύλινων κλομπ, οι πωλήσεις των οποίων επίσης αυξήθηκαν κατά 4.000%.

Γιώργος Τραπεζιώτης


Βία από τις ανισότητες που γέννησε η παγκοσμιοποίηση

«Μία επιστροφή στις εθνικιστικές πολιτικές του 1930, οι οποίες στόχευαν στο να κάνει κάθε κράτος τους γείτονές του επαίτες, θα ήταν πράγματι καταστροφή» υποστηρίζει η «Wall Street Journal» σε μία από τις πρώτες εμπεριστατωμένες αναλύσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις ταραχές στη Βρετανία. Στο άρθρο, το οποίο ερμηνεύει τα επεισόδια στο Λονδίνο αλλά και αλλού ως αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών αιτημάτων, η εφημερίδα παρακολουθεί την εξέλιξη των σύγχρονων συλλογικών, οικονομικών και κοινωνικών θεσμικών οργανώσεων, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, και παρατηρεί πως οι μεταπολεμικές πρωτοβουλίες για τη σχετική προστασία των χωρών της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής έχουν αποτύχει.

Η παγκοσμιοποίηση, σημειώνει η «Wall Street Journal», πρόσφερε πολλές ευκαιρίες και πέτυχε να προωθήσει την ειρήνη και να προστατεύσει την ευημερία. Οι πολιτικοί ηγέτες έμαθαν να διαπραγματεύονται για τις διαφορές τους και η ποιότητα της καθημερινότητας προόδευσε με τα ιστορικώς μεγαλύτερα άλματα. Η παγκοσμιοποίηση, όμως, πρόσφερε και τεράστιες ανισορροπίες, όπως ανάμεσα στις πλεονασματικές οικονομίες της Γερμανίας, της Κίνας και κάποιων άλλων ασιατικών χωρών και στις ελλειμματικές οικονομίες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της περιφερειακής ευρωζώνης. Η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή, μεγάλωσε τις ανισότητες ανάμεσα στα έθνη, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποίησε τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη.

Ο Αλμπερτ Εντουαρντς, της Sociètè General, σχολιάζει στο άρθρο πως οι μεσαίες τάξεις δεν ανέχονται πλέον τη χρηματοδότηση μέσω της φορολόγησής τους των πλαστών προοπτικών για τη δική τους ανέλιξη και για εκείνη των χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων, κι έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα επεισόδια, όπως αυτά στη Βρετανία.

Τα δύο μέτωπα των πρωταγωνιστών

«Ημουν εκεί το προηγούμενο βράδυ όταν άρχισαν. Εβλεπα την καταστροφή, την οποία προκαλούσαν. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην έρθω για να βοηθήσω» είπε ο Τζόρνταν Γουίλσον, 23 χρόνων, καθώς καθάριζε τους δρόμους του Μάντσεστερ, μαζί με όσους άλλους ανταποκρίθηκαν στις διαδικτυακές προσκλήσεις για την αποκατάσταση της τάξης στις πόλεις της Βρετανίας. Ο Γουίλσον πήρε άδεια μετ’ αποδοχών από το αφεντικό του για να συναντήσει τους υπόλοιπους Βρετανούς στους δρόμους της πόλης του και φαίνεται ότι είναι μέρος της παραδοσιακής βρετανικής νοοτροπίας, που δείχνει πάντα καθήκον από παράδοση, της νοοτροπίας που λέει ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν να ταυτίζονται με τις πρόσφατες εικόνες της βίας και της λεηλασίας. Αυτό είναι το ένα πρόσωπο μίας πόλης που βυθίστηκε στη βία. Το άλλο πρόσωπο εκφράστηκε από δύο νεαρές που έδωσαν συνέντευξή στο BBC. Οταν η δημοσιογράφος Λεάνα Χοζέα τις συνάντησε να πίνουν κρασί, το οποίο είχαν κλέψει από κάποιο τοπικό κατάστημα, εκείνες είπαν πως με αυτόν τον τρόπο έδειχναν στην αστυνομία και «στους πλούσιους» πως «μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Την ίδια στιγμή, όμως, που κάποιοι Βρετανοί παίρνουν τις σκούπες τους και την καλή τους διάθεση για να ανακτήσουν τις γειτονιές τους, η αστυνομία της χώρας φαίνεται να φοβάται πόσο μακριά μπορεί να φτάσουν όσοι προσπαθούν να διεκδικήσουν τις περιοχές τους με ρόπαλα και αντεκδικητικές διαθέσεις. Η βρετανική αστυνομία εκτιμά με καχυποψία το ότι κάποιοι Σιχ του δυτικού Λονδίνου αποφάσισαν να προστατεύσουν τους ναούς τους με σπαθιά και μπαστούνια του χόκεϊ και το ότι επιχειρηματίες απωθούν όσους προσπαθούν να λεηλατήσουν τις επιχειρήσεις τους με χρήση βίας.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img