Η κυβέρνηση της Σομαλίας, μιας χώρας που λιμοκτονεί, υποστηρίζει ότι επιδεικνύει «μηδενική ανοχή» στην κλοπή τροφίμων από τις διεθνείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Φαρχάν Χακ, όμως, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρατήρησε ότι «το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων επισημαίνει πως, παρά τα συστήματα επίβλεψης που διαθέτει, υπάρχει πιθανότητα οι αποστολές να μη φτάνουν στον προορισμό τους κι έτσι ξεκινάμε σχετική έρευνα».
Στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, υπάρχουν ειδικές αγορές για την εμπορία τροφίμων, τα οποία έχουν κλαπεί από τις διεθνείς αποστολές. Γυναίκες βγάζουν φαγητά, όπως καλαμπόκι, σιτάρι και ειδικό, εμπλουτισμένο φιστικοβούτυρο για παιδιά, τα οποία λιμοκτονούν, από σάκους των 50 κιλών και έμποροι τα ανεβάζουν σε καρότσια και άλλα οχήματα, μπροστά σε αξιωματούχους των τοπικών Αρχών. Οι συσκευασίες τους παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές σφραγίδες του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, της κρατικής ανθρωπιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ και της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ο Στέφανο Πορέτι, διευθυντής του Προγράμματος στη Σομαλία, υποστηρίζει ότι οι μηχανισμοί του προγράμματος ανακάλυψαν την εκτροπή πόρων. Παράλληλα όμως, τονίζει ότι είναι επικίνδυνη επιτήρηση στη Σομαλία, καθώς 14 υπάλληλοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων έχουν σκοτωθεί, από το 2008.
Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια Σομαλοί, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, καθώς η ξηρασία και ο πόλεμος δυσκολεύουν τη σίτισή τους. Περισσότεροι από 450.000 Σομαλοί ζουν σε περιοχές, τις οποίες φαίνεται να ελέγχουν στρατιωτικοί, οι οποίοι συνδέονται, όπως υποστηρίζει ο «Guardian», με την Αλ Κάιντα και όπου είναι δύσκολη η αποστολή βοήθειας.
Καθώς 29.000 παιδιά, ηλικίας μικρότερης από πέντε χρονών, εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασιτία, οι επικεφαλής του ΟΗΕ οργανώνουν την έρευνα για να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους. Οπως επισημαίνεται, το παραεμπόριο των αγαθών της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ευνοηθεί από την άρση των περιορισμών στις αποστολές, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για τη σωτηρία των κατοίκων της χώρας.
Και το Τζιμπουτί σε κρίση
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχολίασε ότι «η απώλεια εισοδήματος από την ξηρασία, σε συνδυασμό με την κρίση στις τιμές του φαγητού, ανάγκασε τα ευάλωτα νοικοκυριά να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για να αγοράσουν φαγητό εις βάρος της υγείας και της εκπαίδευσης». Το Τζιμπουτί επηρεάζεται ιδιαιτέρως από την επισιτιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής, αλλά η ενημέρωση για εκείνο είναι συγκριτικώς ελάχιστη. Για το μικρό κράτος με τους 820.000 πολίτες, όμως, τα προβλήματα είναι σημαντικά και πολλά όργανα του ΟΗΕ προσπαθούν να προσφέρουν λύσεις.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ