Χλιαρά αντέδρασαν χθες οι αγορές μετά τη γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής, μολονότι οι ανακοινώσεις των Ανγκελα Μέρκελ – Νικολά Σαρκοζί ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας απέρριψαν και τις δύο λύσεις που εμφάνιζαν ως σωτήριες ορισμένοι οικονομολόγοι και στήριζε η ελληνική πλευρά: Την έκδοση ευρωομολόγου και την ενίσχυση των κεφαλαίων του Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Κατά τον γαλλο-γερμανικό άξονα, το ευρωομόλογο πρέπει να είναι η κατάληξη της προσπάθειας για ενιαία δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη και όχι η αρχή. Θεωρούν, επίσης, πως η ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF απλώς θα αυξήσει τη βουλιμία των κερδοσκόπων.
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν, όμως, στην εξαγγελία ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και «ταβάνι» στο ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Ο συγκεκριμένος «χρυσός κανόνας» πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία (στο Σύνταγμα των κρατών-μελών, είπε η κυρία Μέρκελ) μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν πως τον Σεπτέμβριο θα καταθέσουν πρόταση για έναν νέο φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ δημιουργούν ομάδες εργασίας για στενότερη συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας και κοινούς συντελεστές φορολογίας επιχειρήσεων από το 2013.
Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη αλλά και στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει όλα τα όπλα της και πως η χώρα της θα στηρίξει (με το αζημίωτο…) τις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Οπως είπε, οι δύο χώρες «δεν έχουν αξιοποιήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ» και η Κομισιόν θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ενώ από το 2013 θα υπάρξει αναδιάταξη των κονδυλίων, προκειμένου να ενισχύουν ουσιαστικά τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη θέσπιση ενός οικονομικού συμβουλίου για την ευρωζώνη, με θητεία 2,5 ετών, για την προεδρία του οποίου προτείνουν τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Προτείνουν, επίσης, τακτικές συνόδους κορυφής (δύο φορές τον χρόνο) των ηγετών της ευρωζώνης για την οικονομική διακυβέρνηση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν χθες να εξωραΐσουν την εικόνα των αποτελεσμάτων από τη γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής. Εσπευσαν, μάλιστα, να υποστηρίξουν πως η συνταγματική κατοχύρωση του «χρυσού κανόνα» υφίσταται ήδη στην Ελλάδα. Οπως υποστηρίζουν, «σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας». Μάλλον οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα ζητήσουν κάτι πιο συγκεκριμένο…
Φώτης Κόλλιας