Τον ασκό του Αιόλου, όπως πρώτη επισήμανε η «δημοκρατία», άνοιξε η συμφωνία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου με τη Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Η Αυστρία σέρνει και επισήμως από χθες τον χορό των άλλων χωρών που ζητούν κι αυτές εγγυήσεις. Ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει ότι η συμφωνία, που, όπως αποδεικνύεται, σχεδίασε στο γόνατο κατά τη διάρκεια των διακοπών του, απειλεί να τινάξει στον αέρα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.
Η «πονηριά» του κ. Βενιζέλου -την οποία αρέσκεται να διαφημίζει ως προσόν του- μεταβλήθηκε σε μπούμερανγκ. Και με τους χειρισμούς του έβαλε αυτογκόλ, το οποίο όμως πλήττει, δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα συμφέροντα της πατρίδας μας.
Το Μέγαρο Μαξίμου -δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου- επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τα αρχικά πανηγύρια του αντιπροέδρου, με διαρροές «κυβερνητικών κύκλων» σύμφωνα με τις οποίες οι εξασφαλίσεις ήταν αναγκαίες «επειδή υπάρχουν συμμαχικές κυβερνήσεις» σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Οι ίδιοι κύκλοι προέβλεπαν ότι «η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει εντός διμήνου», όταν η Ελλάδα βιάζεται να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τη νέα βοήθεια εντός του Σεπτεμβρίου.
Η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι πλέον τόσο απελπιστική, που αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα «μπορεί να ακυρωθεί», αν υπάρξουν κι άλλες απαιτήσεις για εγγυήσεις! «Τότε γιατί ανακοινώσατε τη συμφωνία με τους Φινλανδούς;» αναρωτιούνται οι «Financial Times».
Οσο κι αν διαφαίνεται πάντως προσπάθεια των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου να επιρρίψουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, στην πραγματικότητα είναι εξίσου συνυπεύθυνοι. Και οι δύο συνυπέγραψαν την απόφαση της 21ης Ιουλίου, στην οποία υπεισέρχεται (στο άρθρο 9) ο όρος «εγγυήσεις». Βέβαια, στη συνέχεια προσπάθησαν να αποκρύψουν αυτή τη δέσμευση, κάνοντας διαφορετική… μετάφραση, πανηγυρίζοντας αμφότεροι για την «εθνική επιτυχία» και διαβεβαιώνοντας (ψευδώς, όπως αποδεικνύεται) τους πάντες ότι απέτρεψαν τις πιέσεις για «εγγυήσεις». Ποιος ξεχνά τα… χειροκροτήματα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ;
Σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος πια, χθες το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε μια γενικόλογη ανακοίνωση περί των καλών προθέσεων της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί (ή, σωστότερα, εκλιπαρώντας) ότι περιμένει από τους κοινοτικούς εταίρους μας να δείξουν αυτοσυγκράτηση για τις εγγυήσεις. «Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέψαμε, όταν εκείνος πανηγύριζε. Προβλέψαμε αυτό που δυστυχώς συνέβη» απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης. «Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος» πρόσθεσε.
Εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων αφήνουν, στο μεταξύ, να εννοηθεί ότι η συμφωνία με τη Φινλανδία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εγγυήσεων που θα παράσχει η ελληνική πλευρά, εξέλιξη την οποία έχει ωστόσο αποκρύψει (και αυτήν!) το υπουργείο Οικονομικών. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα είναι πλέον αναγκασμένη να παράσχει διασφαλίσεις και σε άλλα κράτη-μέλη, καθώς απειλούν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπλοκάρουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Αλλωστε, παρά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας με τη Φινλανδία. Ενισχύονται έτσι οι φόβοι ότι η χώρα μας θα βγει επιπρόσθετα ζημιωμένη. Οπως υπολογίζουν ειδικοί και με δεδομένο ότι η Φινλανδία θα μας δανείσει με επιτόκιο 3,5%, αν η επένδυση σε ομόλογα γίνει με το ισχύον επιτόκιο έως 2,7%, τότε η «απόδοση» για την Ελλάδα εκτιμάται σε ζημιά τουλάχιστον 8.000.000 ευρώ κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα η Φινλανδία θα μπορεί με εγγύηση το ρευστό τού ενός δισ. που θα πάρει από τη χώρα μας να δανειστεί πολύ χαμηλότοκα, να επενδύσει μόνη της σε άλλα ομόλογα και να έχει κέρδη από 17.000.000 έως 30.000.000 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με το μέγεθος της «απόδοσης» προς την Ελλάδα.
Πέραν αυτών, ενώ ο κ. Βενιζέλος υποστήριζε ότι οι εγγυήσεις προς τους Φινλανδούς οδηγούν σε επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης του νέου πακέτου βοήθειας, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία) εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις και ζητούν αντίστοιχες διασφαλίσεις. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες καλούνται να συμμετάσχουν στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι ίδιες δανείζονται με εξαιρετικά υψηλό κόστος από τις αγορές. Γι’ αυτό ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι κι αυτές θα ζητήσουν εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά.
«Το μοντέλο των εγγυήσεων θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών. «Εμείς και κάποιες ακόμη χώρες έχουμε δηλώσει τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στους Φινλανδούς ότι, αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν θα πρέπει να επιδεινωθεί η πιστοληπτική μας αξιολόγηση και θα ζητήσουμε κι εμείς συμφωνία εγγυήσεων» σημείωνε Ολλανδός αξιωματούχος. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος: «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μη λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες» είπε. Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι η Σλοβακία ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας.
Οι εγγυήσεις αναμένεται να είναι το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Φοίβος Κλαυδιανός
Ακόμα μια δικαίωση της ΝΔ για τις εγγυήσεις
Δικαιωμένη εμφανίζεται η Ν.Δ. για τις ενστάσεις της όσον αφορά τις εγγυήσεις που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, μετά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Αυστρίας, η οποία ζητεί κι αυτή ανάλογες εγγυήσεις. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Συγγρού, αφενός δημιουργεί νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και αφετέρου αποδεικνύει τις ενδεχόμενες μυστικές συμφωνίες του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητά απέκρυψε.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζει ότι ήδη από προχθές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισημάνει ότι η συμφωνία με τη Φινλανδία θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο.
Ο κ. Μιχελάκης, αφού επισημαίνει τη σιωπή που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στις ανησυχίες της Ν.Δ., τονίζει ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη το Σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η σιωπή της κυβέρνησης για το θέμα, η οποία, ενώ σε άλλα ζητήματα είναι λαλίστατη, σε αυτό ακολουθεί πολιτική συσκότισης.
Επιπλέον, ο κ. Μιχελάκης εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό είναι μόνον η αρχή, καθώς με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο όχι μόνο κι άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.
«Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει. Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί οτιδήποτε» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Μ. Β. Λαζαρίδης