Στην προσπάθειά της να θέσει σε λειτουργία τους εισπρακτικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση «ξεχνά» τις βαρύγδουπες διακηρύξεις της και ρίχνει στα… μαλακά, ως προς τις περικοπές των επιδομάτων τους, τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς, ανοίγοντας όμως με αυτόν τον τρόπο τον ασκό του Αιόλου, καθώς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ζητούν την ίδια μεταχείριση.
Οι εφοριακοί, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», υποστηρίζουν ότι συμφώνησαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου να αντισταθμιστεί η μείωση των επιδομάτων τους σε βάθος επταετίας με ανάλογη αύξηση στον βασικό μισθό τους. Η κατ’ αρχήν αυτή συμφωνία, που έγινε μυστικά και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αναμένεται να προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, τις αντιδράσεις των δικαστικών και των εκπαιδευτικών που διεκδικούν ανάλογες ρυθμίσεις.
Μικρές θα είναι, όπως φαίνεται, οι μειώσεις στις αποδοχές που θα υποστούν με το ενιαίο μισθολόγιο οι χιλιάδες εφοριακοί, τελωνειακοί και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών με βάση την ενημέρωση που είχαν αργά το βράδυ της Παρασκευής οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών τους από τον κ. Οικονόμου.
Ειδικότερα, τους έγινε γνωστό ότι θα καταργηθούν μεν σταδιακά και σε βάθος επταετίας τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν ύψους 800-1500 ευρώ, γνωστά ως ΔΙΒΕΤ και ΔΕΤΕ, ωστόσο κάθε μείωση στο ποσοστό τους έως την πλήρη κατάργηση θα αναπληρώνεται με αντίστοιχη αύξηση στους βασικούς μισθούς τους!
Η δέσμευση αυτή, που διατηρεί το καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων δύο ταχυτήτων, αναμένεται να οδηγήσει, εκτός απροόπτου, τους εφοριακούς σε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, που έχουν προκηρύξει για αύριο και μεθαύριο. Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα αναπληρωθεί και το επίδομα για έξοδα κίνησης, ύψους 170 ευρώ, που λαμβάνουν μηνιαίως και το οποίο θα καταργηθεί μαζί με τα υπόλοιπα 99 γενικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Με βάση το νέο μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός του Σεπτεμβρίου, επιφέροντας μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, θα παραμείνουν μόλις πέντε επιδόματα, και πιο συγκεκριμένα το οικογενειακό, το ανθυγιεινής εργασίας, των παραμεθορίων περιοχών, των εορτών και το ευθύνης, το οποίο όμως θα χορηγείται αποκλειστικά σε προϊσταμένους.
Η κατάργηση των επιδομάτων, παρά την ενσωμάτωση στους μισθούς, θα οδηγήσει σε αποδοχές χαμηλότερες κατά 550-1.100 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, θα καθιερωθεί ανώτατο πλαφόν αποδοχών ανά εκπαιδευτική βαθμίδα, το οποίο θα κυμαίνεται περίπου στα 1.500 ευρώ μεικτά για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, στα 1.700 ευρώ για τους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα 2.000 ευρώ για τους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στα 2.500 ευρώ για τους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Ανάλογες προσαρμογές αναμένεται να γίνουν και στις κατηγορίες υπαλλήλων όπως γιατροί του ΕΣΥ, δικαστές, Σώματα Ασφαλείας κ.λπ., που υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια. τα οποία δεν θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά θα παραμείνουν ανεξάρτητα.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης