Με φιγούρες «βγαλμένες» από τους μύθους του Αισώπου υποδέχεται τη νέα εικαστική σεζόν το Μουσείο Μπενάκη. Η αλεπού, το λελέκι, το ποντίκι, το βόδι, το κοράκι, το κουνούπι, το βατράχι, όλα τα ζώα ομιλούντες χαρακτήρες από τις ιστορίες του πιο γνωστού παραμυθά «ζωντανεύουν» στις αίθουσες του πολιτιστικού ιδρύματος, αρχής γενομένης από τις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο ιθύνων νους πίσω από αυτήν την ενδιαφέρουσα εικαστική πρόταση είναι ο γνωστός Ελληνας καλλιτέχνης Μανώλης Χάρος, ο οποίος αποφάσισε να δώσει πνοή στους «πρωταγωνιστές» των πασίγνωστων ιστοριών που μας έχουν συντροφέψει πολλάκις. Ποιος άλλωστε δεν έχει διαβάσει αλλά και διασκεδάσει με την «Αλεπού και το λελέκι» αλλά και τα «Κουτά βατράχια», δύο από τους πιο γνωστούς μύθους του αρχαίου Ελληνα μυθογράφου;
Στην έκθεση περιλαμβάνονται 25 δισδιάστατα εικαστικά έργα αλλά και κατασκευές τριών διαστάσεων, καθώς και ντοκουμέντα και ιστορικές αναπαραστάσεις από παλαιότερες εκδόσεις και εικονογραφήσεις των μύθων του Αισώπου, όλα δημιουργίες του γνωστού εικαστικού.
Μάλιστα ο τρόπος που επέλεξε ο ίδιος να απεικονίσει τα πλάσματα των μύθων ήταν τέτοιος ώστε να καταφέρει να αποδώσει με κάθε εικαστική λεπτομέρεια τόσο τις αρετές τους όσο και τις τυχόν κακίες τους. Το υλικό που χρησιμοποίησε είναι κατά κύριο λόγο το αλουμίνιο, ενώ στις ζωγραφικές του τεχνικές «έπαιξε» με το κολάζ, την ξυλογραφία και το βίντεο.
Το ενδιαφέρον στην προσέγγιση του Μανώλη Χάρου πάντως έγκειται στο ότι ο ίδιος πέρασε πολλά χρόνια διαβάζοντας και ψάχνοντας σε βιβλιοθήκες, παλιά βιβλιοπωλεία, συλλογές και αγορές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να συγκεντρώσει όλο το υλικό που θα αποτελούσε τη βάση της εικαστικής του δημιουργίας.
Μέσα από την έρευνα του αυτή ανακάλυψε τις εικόνες, τους πρωταγωνιστές και τις αναπαραστάσεις των μύθων έτσι όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα στον χρόνο, μεταφέροντας ανάλογα με τις συνθήκες κάθε εποχής διαφορετικά μηνύματα. Ο στόχος του καλλιτέχνη άλλωστε δεν ήταν απλώς η εικονογράφηση των μύθων αλλά η μύηση του κοινού στον κώδικα ηθικής που αντιστοιχεί στην εκάστοτε κοινωνία, κάτι που επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα αλληγορικά και ηθικοδιδακτικά αφηγήματα του «πατέρα» του αρχαίου μύθου.
Και επειδή η έκθεση είναι αφιερωμένη τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά παιδιά, το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής εκθέτει και μια σειρά από παιχνίδια χειροτεχνίας και χειρογραφίας, όλα φτιαγμένα από τον γνωστό εικαστικό. Βέβαια οι εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους δεν σταματούν εκεί. Και αυτό διότι ο πολιτιστικός οργανισμός διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες. Στόχος των προγραμμάτων αυτών, ο συνδυασμός του θεατρικού παιχνιδιού με την εικαστική δημιουργία και τη γλωσσική έκφραση.
Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης των έργων του Μανώλη Χάρου θα προβάλλεται στο αμφιθέατρο του Μουσείου βίντεο από την παράσταση «Αισώπου μύθοι» της ομάδας Oper(O), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνογραφία και έμπνευση του Μανώλη Χάρου.
Info: Η έκθεση «Μανώλης Χάρος. Αισώπου μύθοι» ανοίγει τις πύλες της στις 7 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 16 Οκτωβρίου. Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).
Γιώτα Βαζούρα